Да станеш баща на 89 години е страхотно… Особено ако си милиардер

| от Mamamia |


За някого може и да звучи скандално и дори егоистично да създадеш дете, когато се намираш в края на жизнения си път и едва ли ти предстои много време, за да му се радваш. Не така мисли обаче бившият шеф на „Формула 1“ Бърни Екълстоун. Той няма скрупули от възрастта си, нито притеснения от типа „какво ще кажат хората“ и с гордост обяви, че очаква своето четвъртото дете през лятото. Бъдещата майка е третата му съпруга – бразилката Фабиана Флоси, която е с 45 години по-млада от него.

От семейното имение в Бразилия, където живее двойката, Екълстоун заяви, че не намира нищо необичайно в това, което му предстои.„Останах без работа за известно време, така че имах достатъчно време да се упражнявам. Не виждам никаква разлика между това да си на 89 или на 29 години. Човек има същите проблеми, предполагам. Всичко е наред“, каза магнатът, който през октомври се очаква да навърши 90 години.

На въпрос какъв баща мисли да бъде, той обясни пред новинарската агенция PA Media: „Не знаем, може би по-добър от преди, може би доста по-спокоен“. Той обясни и че все още е твърде рано да мислят за име на детето, което се очаква да бъде момче. Това ще бъде и неговият първи син след раждането на 3 дъщери.

Запитан дали се радва за бъдещото бебе, той отговаря „Разбира се, очевидно!“ и добавя: „Много съм щастлив за мен и най-вече за съпругата ми, която очакваше това да се случи вече няколко години, така че се радвам, че тя ще има някой до себе си, след като си отида“.

Милиардер, магнат и един от най-влиятелните хора в автомобилния спорт в течение на няколко десетилетия – така накратко може да бъде описан Екълстоун, който оглавява „Формула 1“ между между 1978 и 2017 година. Именно на него дължим и популярността на автомобилните състезания, защото той е човекът, който урежда телевизионните и рекламните права в продължение на 40 години.

Както пилот Екълстоун участва в две състезания за Гран при през 1958 година, но не успява да се класира на нито едно от тях. И макар че състезателната му кариера е повече от посредствена, той показва забележителен нюх към парите и медиите и бързо се ориентира към ръководството на спорта. През 1972 година купува отбора „Брабъм“ и става член на Асоциацията на конструкторитена автомобили заФормула 1.

Неговият контрол над този спорт е абсолютно едноличен през годините.

Постига го след като успява да направи огромна сделка за телевизионните права на състезанията през 70-те години. Той е и мениджър на администрацията и на логистиката на всяко едно състезани от „Фромула 1“ Гран при и постепенно се превръща в най-богатия човек във Великобритания.

През януари 2017-а Екълстоун е заменен от Чейс Кери като изпълнителен директор на Formula One Group, но продължи да има известен контрол като съветник и почетен председател.

И докато неговите постижения за „Формула 1“ са абсолютно неоспорими, то в личния си живот Екълстоун преживява не едно и две разочарования.

Първият му брак е с телефонистката Айви Бамфорд през 1952-а. Тя е 2 години по-възрастна от него. Ражда им се дъщеря – Дебора, която сега е на 65 години. Тя също има деца, а от тях Екълстоун вече има пет правнука.

Вторият му брак е с хърватския модел Славица Радич. Те минават под венчилото през 1985. Тя е 28 години по-млада от него. Двамата имат две дъщери – Тамара (36) и Петра (32). Днес и двете са светски дами, живеят в Лондон и разполагат със значителни финансови средства. Бракът със Славица се оказва много труден и съпровождан от скандали и дори физическо насилие, което тя упражнява над него. Той се развежда с нея след 23 години съвместен живот през 2009-а. След развода той осигурява на Славица по 100 млн. паунда годишно.

След краха на втория си брак, Бърни става един от най-богатите разведени мъже в света, а състоянието му е около 740 млн. паунда (3.33 милиарда долара). След няколко години той сключва брак с Фабиана Флоси, която работи като шеф на маркетинга на Гранд при Бразилия.