А каква е ползата от децата?!

| от Владимир Вълков |


След толкова текстове за правилното възпитание, е време да помислиммалко и за интересите на горките възрастни. Деца не се гледат никак лесно, знаете, та нека успокоим малко положението и да посочим някои добри и полезни приложения на малките деца, които да са в полза и на родителите.

Децата могат да помагат при почистване… но не както очаквате

Малките деца не могат да осмислят понятията чисто и мръсно и е почти невъзможно да ги мотивирате съзнателно и целенасочено да помагат за някаква хигиена на дома. Но може да ги използвате по друг начин.

Никой зрял човек не обича да кляка, да пълзи, да се завира и гъне, за да почисти примерно под леглото натрупалите се парцали прах. Но вижте детето. То с радост ще се мушка под кревата, а вие след това като го огледате на какво прилича, ще ви е ясно дали е време за прахосмукачка или количеството прахоляк е все още поносимо и може да изчака. Как да го накарате? Хайде сега! Винаги може да му кажете нещо от сорта, че май, без да искате, сте изтърколили под леглото един бонбон.

Някакъв вид популярна шега сред децата пък е да изближат чинията си с храна (когато им харесва това в чинията, нали) и да кажат: „На мен не си ми сипал, хи-хи!“. Което е удобно за вас – можете направо да сложите чинията в миялната, без да я изчегъртвате, избърсвате и т.н. преди това. Или пък да я ползвате отново, без измиване – в зависимост от критериите ви.

Детето е чудесно оправдание за издействане на почивка

Сега, то е ясно, че покрай дете почивката е трудна работа. Но не говорим за разпускане от грижите за детето, там положението си е затегнато. Говорим за почивка от другите ангажименти в живота. Все пак не сме на 15 и трябва да си пестим силите. Малкото дете е чудесно оправдание пред познати, роднини, приятели, че не можете да излезете (когато не ви се излиза, но е неудобно да го кажете директно).

Вместо да се чудите какво да измислите, за да си останете вкъщи, просто изтъквате, че заради малкото зверче няма как и никой нищо не може да ви каже. Малко почивка можете да си вземете и от работата, когато детето е с вирус, а дори и само с леки сополи (че дори и нищо да му няма – кой би бил такъв гад, че да ви обвини, че това е лъжа).

В името на детето можете да преяждате без гузна съвест

Може спокойно да залъгвате себе си, че го правите с други цели – заради децата, заради природата и чистотата. И да си хапвате допълнително, без вина и притеснения.

Няколко примера. Винаги сте длъжни да опитвате храната на малкото дете преди него – да не е твърде гореща, несварена, развалена, невкусна – заради безопасността на наследника. Ако пък остави в чинията от порцията си – не е хубаво да се хвърля храна, гладуват толкова хора по света, хапнете я. Друг път е добре да изядете половината тава със сладки, за да не остане много за детето, да преяде и да му е вредно.

А вариант, който аз лично практикувам, е официално да си обявите пред децата, че има данък Тате (съответно данък Мама) – каквото и да ядат, една част от него е за вас. Достатъчно е да го наложите веднъж ясно като правило, в един момент малките сами ви отделят от пуканките, закуската, подават ви да отхапете от сладоледа и изобщо бързо се дресират на това. То си е и възпитателно. После, когато пораснат, стават съвестни граждани, които не крадат от държавата, криейки данъците си.

Децата ни дават оправдание за почивка

Прилича малко на издействането на почивка, но е много по-ценно, защото работи за пред половинката (или за пред вас си). Ако сте татко, сигурно сте забелязали, че на жена ви не й е комфортно да ви вижда как си седите на дивана без работа. И ви намира. Ако пък сте майка, понякога на самата вас не ви е комфортно да не се обвинявате, че в момента не правите нещо за детето. Затова е добре дошло например да се търкаляте и дремете по пода, докато се оправдавате пред жената/себе си, че си играете с малкото дете. А когато го приспивате, пък другият ви чака за филма/секса/разговора, може да си откраднете малко сън с оправданието, че малкото изобщо не е искало да заспи (а ако сте се отнесли с часове в краен случай може да атакувате с „Представяш ли си колко съм бил/а изморен/а! Лесно ти е на теб!“).

Децата са идеални за разтоварване на стреса

Ами, да. Покрай децата се стресирате. Но може и да разреждате стреса, като изкарвате каквото ви се е натрупало на душата (не само заради децата) върху главите на други хора. Най-вече под формата на скандали, крясъци, бурни конфликти, истерии и ругаене. Че кой родител няма нужда от тази терапия! И кой нормален човек не знае колко е разтоварващо и прочистващо изкарването на негативните емоции вън от себе си. А щом сте родител, да си намерите повод е винаги толкова лесно! Някой в градския транспорт не се е отнесъл уважително към малкото ви дете или се е опитал да го щипне по бузките в това грипаво време. Друг в магазина го е побутнал или се е опитал да му направи забележка, че тича между регалите.

О, поводи колкото искате! Просто си отпуснете душата и се накрещете на воля!


Повече информация Виж всички