Законите на красивата кожа + бонус за ентусиасти

| от Лили Огнянова |


Лятото е единственият сезон (поне по нашите географски ширини), когато на обществен показ е почти цялото ни тяло. И ако природата ни е създала различни и несъвършени, тоест едни са дългокраки и стегнати като кобилки, а други са по-скоро ниски и едробедрести понита, то поне доброто състояние на кожата зависи изцяло от нас самите.

Съгласете се, че каквито и филтри да ползвате, трудно бихте заличили пъпките от лицето си на селфито от плажа, а и все пак е много по-приятно и повдигащо самочувствието, когато нямаш нужда от два пръста фон дьо тен, хайлайтър и руж, за да изглеждаш добре, преди да излезеш от вкъщи.

За да е сияйна, здрава и максимално лишена от несъвършенства, кожата има нужда от непрестанни грижи. Епидермисът е най-големият орган в нашето тяло, затова е необходимо вниманието, което му обръщаме, да се превърне в навик. Тогава ще се радваме на красива кожа като от корица на списание.

Ето и какви трябва да са ежедневните ви навици, за да не се страхувате, че отново ви е излязла пъпка на носа, а състоянието на челото е толкова отчайващо, че обмисляте да си пуснете бретон.

1. Мийте лицето си по два пъти на ден – сутрин и вечер. Без значение дали ползвате грим или не, кожата се замърсява достатъчно много от околната среда и отделянето на себум, което се повишава през летния сезон. Затова е необходимо след сън и вечер преди лягане да почистите с подходящ за вашия тип кожа измиващ гел или с мицеларна вода.

2. Ползвайте крем за лице след всяко измиване. Най-големият мит е, че мазната кожа няма нужда от подхранване. Точно обратното – правилно подбраният крем ще помогне на порите да регулират секрецията и да се справите с постоянното омазняване. С особена сила това важи и за проблемната или остаряващата кожа – точно избраната козметика ще съдейства за решението на всякакви проблеми.

3. Никога, никога, никога не спете с грим! Без значение в какво състояние сте се прибрали и колко ви се спи, задължително почистете макиажа от лицето си, в противен случай рискувате да се обогатите с черни точки, пъпки с бели връхчета, бръчки и като цяло отпусната и преждевременно състарена кожа. Отделно, че миглите окапват много по-лесно, когато са със спирала и се търкате във възглавницата.

4. Избягвайте да пипате лицето си и почиствайте редовно дисплея на телефона. Може би не си давате сметка, но всяко пипване на кожата през деня с ръце, които не са току що измити, осигуряват стабилно количество микроби, които с удоволствие биха се заселили в порите ви, за да започнат натрупване на черни точки, пъпки или пък поява на някоя неприятна екзема и сърбеж. Що се отнася до телефона, различни проучвания са установили, че той е по-мръсен и от тоалетна чиния, а търкането му в бузите ви само влошава състоянието на кожата. Затова ползвайте калъфче и почиствайте с подходяща кърпичка дисплея.

5. Забравете за цигари и прекаляване с алкохол. Ясно е, че по време на лятната си отпуска ще ви се иска да му отпуснете края и да се забавлявате на воля, но цигарите са най-сигурният начин не само да имате отблъскващ дъх на пепелник, жълти зъби и повишен риск от рак на който орган се сетите, но и състаряват неимоверно кожата. Благодарение на отблъскващия си навик, пушачите се отличават с жълтеникав оттенък на кожата и тъмни кръгове под очите. Що се отнася до алкохола, в умерени количества той може дори да е полезен, но прекали ли се, ще имате отпусната кожа с червен камбообразен нос, лош дъх и подпухнали очи.

6. Винаги ползвайте слънцезащита! Нищо не съсипва кожата така бързо, както цигарите и излагането на слънчеви лъчи. Отделно на това рискувате да ви се появят пигменти петна, тъй като кожата на лицето е изключително нежна и едно евентуално изгаряне може тотално да я съсипе. Дори и със слънцезащитен лосион ще успеете да добиете шоколадов ден, а не червен нос, луничави бузи и потъмняла от изгаряне брадичка.

Що се отнася до кожата на тялото, тя има нужда от сравнително по-малко грижи, но все пак не бива да бъде пренебрегвана. Ексфолирайте редовно, за да се предпазите от подкожни косъмчета и мажете с лосион след всяко къпане, за да запазите еластичността и мекотата на кожата си.

Що се отнася до отстраняването на досадните косми, то има доволно разнообразие на методи – епилатор, кола маска, фото и лазерна епилация и добрият стар бръснач. Без значение на кой метод се подлагате, винаги дръжте една добра самобръсначка от ранга на Wilkinson Sword под ръка. Тя най-добре ще ви осигури гладки като стъкло крака за няколко минути, а и когато сте на почивка е най-лесният и удачен начин за обезкосмяване.

Wilkinson 2

И говорейки за гладка кожа, лято и почивка, няма как да не споменем играта на Wilkinson Sword, която ви дава шанса да спечелите 4000лв за вашата ваканция-мечта! Условието е супер лесно – необходимо е просто да си направите снимка с тяхна самобръсначка и с малко повече късмет, ще получите няколко хиляди, за да се отдадете на безкрайно лято. Научете повече за играта и условията в сайта им ТУК!