Време е за пролетно пребоядисване на детската стая

| от MamaMia |


Децата растат със светкавична скорост – според някои родители почти толкова бързо, колкото се разлистват листата на дърветата през пролетта.

И понеже със също такава скорост се променят и интересите, а и нуждите на малките (а скоро вече и големи) деца – то веднъж годишно, а в краен случай и на няколко години, се налага ремонт или най-малкото пребоядисване на детската стая.

Неслучайно се спираме именно върху пребоядисването на стените в детската, а не толкова върху другите елементи от ремонта или освежаването. Всъщност пребоядисването е ключово, най-малкото защото стените са онези, които най-сериозно „го отнасят“ по време на порастването.

През първите години прохождащото дете непрекъснато изпитва необходимост да се хваща за стените и всичко да пипа с ръчички, които не винаги са съвсем чисти. А когато открие силата на маркерите, моливите, химикалките и боите, нищо не може да го спре да започне да експериментира именно по стените.

Отделно по стените се отбелязват и всичките не особено приятни хранителни остатъци, които изхвърчат при опитите бебето да бъде нахранено. И дори не броим следите от всичко онова, което по-късно закачаме под формата на любимите детски рисунки, ваденки, постери и цветни картинки! Всички тези „спомени“ неизбежно оставят отпечатъци, точно както и всяка мебел, която се докосне до стената, оставя някаква следа.

Плюсовете на пролетното боядисване

Когато детската стая „плаче“ за пребоядисване, най-подходящият сезон за тази дейност със сигурност е пролетта.

Дните вече са достатъчно дълги, така че да разполагаме с изобилна дневна светлина, а и с достатъчно време, за да положим шпакловката и боите внимателно и без да бързаме.

Все по-топлото време от друга страна ни позволява да отворим прозорците на помещението за достатъчно дълго, така че боята да изсъхне.

Но с пролетта идват и алергиите.

Оказва се, че боята, която слагаме в стаята, може да бъде нож с две остриета – или да е причинител на алергии, или да е истински борец срещу тези алергии, без при това действието й да отслабва във времето.

Затова, преди да се хванем за работа, е добре да решим най-важния въпрос, когато става дума за помещението, в което ще спи нашето дете:

Каква боя да изберем?

Необходимо е избраният материал да отговаря на няколко задължителни характеристики. Както казахме – на първо място боята трябва да е хипоалергенна. Но също така и да е влагоустойчива, да е дишаща и да е възможно най-издържлива на външни влияния и механични повреди.

Има няколко варианта за избор на бои, които да отговарят на тези изисквания: може да заложим на акрилна боя, на такава с водна дисперсия или водна емулсия, силиконова боя, латекс или модерна екологична боя.

Сред последните е Баумит ЙонитКолор – изключително предложение за екологична еднокомпонентна минерална боя.

ЙонитКолор е предназначена за вътрешно приложение на стени и тавани, бедна е на емисии и е без консервиращи добавки. Но нейният основен плюс е, че подобрява активно качеството на въздуха в помещението, чрез създаване на въздушни йони, като по този начин се редуцира фината прах и полените.

Баумит ЙонитКолор е истински шампион в борбата срещу алергиите, а това има значение особено за майките, които трябва да търсят лекари, за да се справят с проблемите на все по-алергизиращите се деца.

Колко е важен вътрешният климат

Според изчисление от дните преди пандемията, хората прекарват средно 90% от своя живот в затворени пространства. А сега това време се прекарва основно сред четирите стени на дома. Всеки ден ние вдишваме невероятните 25 кг въздух – а сега си представете, че огромната част от тях вдишваме у дома.

Затова и йонизацията е от изключителна важност – колкото по-голям е броят на въздушните йони, толкова по-чист е въздухът. Йоните намаляват отключването на алергии и астма, привличат фината прах и полените и ги превръщат в по-големи и по-тежки единици, които след това падат на пода и благодарение на това не могат да бъдат повече вдишвани.

Именно в способността трайно да увеличава броя на полезните за здравето въздушни йони се крие тайната на Баумит ЙонитКолор.

Естествените минерали в боята трансформират влагата във въздуха в помещението в естествени въздушни йони. А значително увеличеният брой активирани въздушни йони намалява фината прах и полени и по този начин прави въздуха в помещението по-чист, по-освежаващ и особено здравословен. Йонизираният въздух действа позитивно върху сърдечно-съдовата система, засилва работата на имунната система и повишава работоспособността*.

Ето как уникалната технология на Баумит ЙонитКолор допринася за здравословен вътрешен климат във всяко едно помещение, особено за спалните помещения и разбира се – за интериора на детските стаи.

За още по-добър ефект се препоръчва боите от серията да се комбинират със шпакловъчните смеси ЙонитФино и ЙонитФиниш, които могат да се поставят върху различни основи като бетон, гипс или гипс-картон и осигуряват оптимална влажност в помещението – между 40 и 60%.

Какъв цвят боя да изберем за детската стая?

Не на последно място, когато избираме боя за детската стая, е и въпросът какъв е най-подходящият цвят.

Боите от серията ЙонитКолор се предлагат в 66 разцветки. Прекрасно подбраната палитра от релаксиращи, предимно пастелни, цветове позволява да намерим онзи тон, който ще позволи на детето най-добре да изрази себе си, като едновременно с това му действа успокояващо и уютно. Защото детската стая преди всичко трябва да вдъхва усещане за сигурност и чистота.

*Ефектът на Баумит ЙонитКолор е добре проучен и научно потвърден от водещи институти в Германия и Австрия.