В аптечката на мама за морето

| от Хрис Караиванова |


Колкото и да ни е неприятно да си го признаем, ходенето с деца на почивка е истинско предизвикателство. Няма да се учудя, ако много от вас със смях, но и малко нервно си спомнят за великата комедия „С деца на море“ и още по-великия Георги Парцалев. Спомняте си онези буйни хлапета във филма, точно докато стягате багажа на вашите малчугани, и се чудите какви изненади ще ви подготвят тази година.
На вас вече ви е ясно, че жадуваната ваканция ще е по-скоро детски лагер, в който вие ще сте на работа, вместо да си почивате с мохито в ръка. Е, коктейли може и да има, но е възможно да не им се насладите цялостно, защото докато тичате след баткото и храните бебето, питието ви вече прилича на супа, с бонус пясък от минувачите по плажа. С две думи, най-добре да сте изпили полагащото ви се количество коктейли, преди появата на децата, защото сега никой не може да ви гарантира този лукс.

Да не успеете да си изпиете питието, защото сте тичали след дребосъците, обаче не е сред големите предизвикателства на лятната почивка и всички родители знаят това. Едно от най-досадните преживявания, още докато стягате багажа, е да се сетите за всички тези лекарства, кремчета, гелчета, спрейове и марли, които ще ви бъдат нужни на морето. Мисията е несъмнено тежка, защото дори да имате списък, той постоянно се мени, спрямо възрастта на детето и новите болести и контузии, които то постоянно добавя.

След като придобиете някакъв опит в летуването с децата, ви става ясно, че не можете да придвидите всичко, което е напълно нормално, но пък ако не почивате в близост до денонощна аптека, това вкарва леко напрежение. Ето защо е важно да се подготвите с някои неща, които са просто фундаментални за вашата по-спокойна ваканция.

Тъй като повечето вируси, които върлуват през лятото, са стомашни, е много важно да се подготвите с лекарства срещу повръщане и такива, които се борят с разстройството. Вирусите от този тип обикновено преминават бързо, но пък се появяват ударно, така че е добре да сте подготвени и да не забравяте да предлагате на дребосъка повече течности.

Силно препоръчваме да сложите в морската аптечка опаковка от българския пробиотик Lactoflor Kids, който има не само оздравителен, но и предпазващ ефект при ентеровируси.

Lactoflor_Kids

Lactoflor Kids е пробиотик, насочен специално към бебета и деца. Той работи усилено в посока превенция, но има и оздравителен ефект. Съдържа седем щама млечнокисели бактерии и фибри, които помагат за подсилването на защитните функции на детския организъм и храносмилателната му система. Приемът му облекчава симптомите на лактозна непоносимост и подпомага превенцията и прекъсването на симптомите на диария.

Както вероятно сте наясно, диарията може да бъде и опасна при малки деца, които се дехидратират изключителн бързо, така че щом има начин да си спестите бързото шофиране до спешното отделение в Бургас или Варна, е добре да се възползвате от него.

След като сте се заредили със средство, с което да предотвратите стомашните вируси, може да минете нататък. Няма как да минете без термометър. Той няма да помогне да овладеете болестта, но ще ви даде представа за сериозността на кризата и насока за това дали е време да извадите тежката артилерия.

В тази връзка, в аптечката ви трябва да присъстват медикаменти за сваляне на температура – сироп, хапчета, сашета. Изборът зависи от възрастта на детето и от ефекта върху организма му. Към тях можете да добавите капки за нос, сироп за кашлица и таблетки за смучене срещу болно гърло. Ако пък пътувате с малко бебе, заменете капките и сиропа с промивки от физиологичен разтвор и ампули витамин C. Така ще бъдете готови в случай на среща със стандартно протичащ вирус.

За да имате по-голям шанс стомашният вирус да подмине децата, които за съжаление пипат всичко възможно и навсякъде, имаме още едно предложение за ваканционната ви аптечка. Това е Продължавайки със списъка, редно е да се заредите и с превързочни материали, особено ако детето ви идеално се вписва в определението „шило в торба“. Освен с дежурните памук, лепенки и марли, се подкрепете с риванол и спирт, така че да овладеете бързо ситуацията и да запазите спокойствие, защото знаем, че юнак без рана не може, нали?

Тъй като ухапванията от всякакви животински видове, също са възможни, подсигурете се както с предпазен медикамент срещу ухапвания, така и с лекарства срещу болката и сърбежа след това.
Алергиите също са част от ваканцията понякога, така че антихистамините няма да са ви излишни.

За да не се налага да мажете мъника с кисело мляко, подгответе се не само със слънцезащитен крем, но и с лосион за след слънце. Той ще предотврати мъчителните първи срещи на детето ви със зачервената кожа и популярната сентенция „Тази нощ ще спя на закачалка“.

Сигурни сме, че искате и ще направите всичко възможно да сте подготвени за всякакви ваканционни изненади. Все пак, нашият мъдър съвет е да не прекалявате с обема на аптечката и да свалите малко гарда около морския бряг. Семейната почивка може наистина да бъде такава и за родителите, ако се отпуснете и си позволите да се забавлявате заедно с вашите малчугани.