Шест плюс една причини да си останете в леглото до късно

| от Цветелина Вътева |


Разбира се, съненият Майкъл Фасбендър по пижама или свежата след дълга нощ Емили Ратайковски по бельо ще свършат работа, за да задържат в леглото всеки човек от всеки пол. Но в случая няма да говорим за тях, а за някакви по-възможни неща, които ни карат да искаме да се въргаляме в леглото си до обяд.

Може би сте забелязали, че повечето лоши спомени на хората от детската градина са свързани със задължителния следобеден сън.

Градините са пълни с нещастни и отчаяни деца, които не искат да си пропиляват младостта в спане и чакат да ги сложат да си легнат с нетърпението, с което мишката чака змията да дойде и да я глътне цяла.

С напредване на възрастта обаче разбирането за съня драматично се променя и когато човек стигне до извода, че едно от най-прекрасните преживявания всъщност е дълбокият, непробуден сън, в живота му вече са дошли чудовища като пълния работен ден и/или децата, и излежаването до късно е избледняло до химера.

Нека все пак да си представим, че е събота, децата са или при баба си и дядо си, или само в плановете ни, не се налага да ходим на ранен пазар, за да приготвим обяд за роднините, няма да пътуваме до Гърция и пр. Какво ни задържа в леглото до 13ч, освен чистото удоволствие от безметежното риене в гладени чаршафи?

Ето го и първото, а именно:

Гладени чаршафи

Не зная дали някой все още си глади чаршафите, но спането сред такива е велико. Особено ако са от хубав памук, в упояващо-релаксираща тоналност и миришат на въздуха над полята на Тоскана. И ако, разбира се, са сложени върху голямо легло с удобен матрак.

Мъркаща котка

Неслучайно има приложения за смартфон, в които може да си пуснете мъркане на котка за успокоение. Но има нещо по-добро: истинска котка, която да мърка върху вас сутринта. Истинската дава и бонуси: масаж с лапи и кратка илюзия, че животното ви харесва.

Спокойно бебе

Няма да ви караме да правите деца насила, но спокойно, неревящо, нахранено и наспано бебе е прекрасно за гушкане. Може да се валяте с него в леглото и да се възхищавате на съвършените му уши часове наред. Само дето то няма да остане спокойно, неревящо, нахранено и наспано часове наред. Но можем да си помечтаем.

Интересна книга

Четенето вечер е супер, но не е за изморени хора, които припадат, още щом подушат възглавницата. За сметка на това, сутрешното четене на художествена литература (не на новини от телефона) е идеална предпоставка за хубав ден. Дали ще се потопите в новия роман на Е.Л. Джеймс „Господинът“, или някой друг долнопробен чиклит, ще заложите на дълго отлагана класика или ще се спрете на Стивън Кинг и някой от позабравените му осемдесетарски хоръри, е въпрос на вкус. Във всички случаи денят ви ще започне качествено, ако започне с книга.

Закуска в леглото

Това позабравено и често подценявано класическо удоволствие може да ни накара да стоим в леглото до обяд. Хубаво е ако закуската не е пакетиран кроасан с шоколад, а нещо като пресен френски бриош със силен черен чай или бъркани яйца с бекон, червена чушка и авокадо. Ако има и кой да ви я поднесе, се доближавате до нирваната.

Ближещо куче

Ако имате куче за домашен любимец, което дойде рано сутрин, за да оближе лицето ви и да се сгуши в краката ви, прекрасно. Ще започнете деня си с чиста проба любов. Може да се наложи след това да поизчистите малко косми, но какво са няколко косъма на фона на безкрайната обич?

Удобен матрак

Всичко гореизброено не струва нищо, ако спите върху пружина. Удобният матрак е задължителното условие за спокоен сън, за хубави сънища и за дълго излежаване. Бихме ви препоръчали матраците на Нани и по-конкретно, колекцията им от тази година.

Спрели сме се насерията Sirena: балансирана ортопедична опора, съставни „отворени“ микро клетки, обвиващ clean protective cover, 3D дишаща лента и мек обемен cool fade са само част от технологичните екстри на матрака Sirena fresh memory, върху който искаме да се излежаваме. Sirena Memory пък е доказана мемори класика, която подсигурява съвършена точково-еластична опора на тялото. Термоактивната memory foam се грижи за оптимално напасване и равномерно разпределение на тежестта.

За разлика от обществото, матракът ви не се интересува дали тежите 45, или 95 килограма. Той не ви съди и ви приема такива, каквито сте. Особено матракът Sirena Ultraflex, който се препоръчва за хора с наднормено тегло или при здравна препоръка за ползване на по-твърд матрак. High elastic foam предлага необходимата балансирана ортопедичност, която ви гарантира безапелационен комфорт независимо от формата на тялото ви. Системата за максимална проветривост и вентилация на влагата е нещо, което ще заобичате в юлските горещини.

Ако трябва да сме перфекционисти, най-добре би било да се будим с Майкъл Фасбендър или Емили Ратайковски върху такъв матрак. Но и без тях, завидният комфорт на Нани, бранд с неоспорими, дългогодишни традиции в производството на матраци, е нещо, което ще ни задържи в леглото толкова, колкото ежедневието ни позволи. А ако трябва да цитираме Мечо Пух, „Колкото повече – толкова повече“.