Съвети за поддържането на добра фигура през лятото

| от Mama Mia |

Не е лесно. В стремежа си да постигнем т.нар. „плажно тяло“ или просто да не се покриваме с кърпи, ексцентрични шалове и авангардни капели с огромни периферии на плажа, в началото на лятото се настройваме на вълна „добра фигура“ и започваме да се сблъскваме с трудностите по постигането й.

Самата идея, че „лятото се яде по-лека храна“ и „лятото е лесно да отслабнеш, защото не ти се яде“ кара някои от нас (предимно жени) да искат моментално да злоупотребят с кофа сладолед или тройна порция свинско със зеле, напук на това, че такива работи в топло време не се ядат.

Така че защо не предприемем една по-различна офанзива към телата си това лято и не пробваме да врътнем настройката?

Няколко съвета за поддържането на хубава фигура през юни, юли, август и въобще онези месеци, в които няма буквата „р“ и съответно можем да излизаме навън без връхна дреха:

Закусете с моркови и червени чушки

Оставете за известно време настрана пържените филийки, мекиците, баниците и кашкавалките. Закуската с пресни зеленчуци е прекрасен вариант да започнете деня с нормална кръвна захар, прилично настроение и добре напълнен, но не и подут стомах. При зеленчуците на BILLA ще намерите пресни моркови – от вкусните, както и червени чушки. Вероятно знаете, че морковите съдържат бета каротин, който се превръща във витамин А в черния дроб. Тялото не произвежда бета каротин и той трябва да се набавя чрез храната.

Морковите имат полезно действие срещу ултравиолетовата радиация и са важна храна при лечението на сърдечносъдови заболявания и при превенцията на инсулта, като средство за защита от инфекции при рани и белези, за защита на детската кожа, за прочистване на дебелото черво и изчистване от токсините.

Червените чушки пък са пълни с минерали: натрий, желязо, въглехидрати и витамини А и С. Съдържат мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в превенцията на онкозаболяванията.

Сварете си едно яйце, изяжте няколко моркова и чушки и закуската ви е готова.

Яжте таратор

В чужбина може и да се мръщят на таратора и да гледат странно като им кажете, че в България ядем кисело мляко с краставици и чесън, но тараторът си остава едно от най-гениалните кулинарни изобретения.

Проверете краставиците в зеленчуковата секция на BILLA – там може да намерите от онези краставици, които миришат на градина. Усъвършенствайте се в беленето на чесън и в рязането на краставицата и яжте таратор без ограничения. За жегите може да пробвате и т.нар. „летен таратор“: с оцет вместо с кисело мляко. Ако не сте го пробвали може да ви звучи странно, но е много вкусно и разхлаждащо.

Не забравяйте за пържените картофи

Вече има начини, по които картофите да се изпържат, без с тях да поемете и два литра мазнина. Ние отново сме фенове на картофите от градините на BILLA, които имат автентичен, плътен вкус. Комбинирани с малко сол и топен кашкавал или бяло, краве сирене, пържените картофи си остават незаменима класика в лятното меню на всички чревоугодници.

Мислите, че няма как да бъдете такива и да не приличате на белуги? Не е вярно. Номерът е в добрата храна, адекватното й приготвяне и нормалното количество.

Домати със сирене: на пикник, на морето, у дома – навсякъде

Спорно е дали има по-вкусно ядене от хубавите, розови домати със сирене. Честно казано, ако изборът е между ризото с портокал, стриди, месо от див рис, редукция от нещо сложно и трюфели, и хубав български дом с плочка сирене, няма да избера софистицираното ястие.

В BILLA ще намерите благоуханни домати, които може да набивате лакомо, докато дрехите ви не станат целите в доматени семки, или да приготвите аристократично с моцарела и италиански босилек.

Във всички случаи, няма да сгрешите и ще се доближите с една идея по-близо до плоския корем, стройните бедра и единичната гуша.

Още идеи и рецепти може да намерите в списанието на BILLA „Кулинариум“.  То о е кулинарно списание №1 – най-тиражираното и най-продаваното такова издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г.

Освен нови познания в областта на кулинарията, в BILLA Кулинариум ще откриете и талони, които биха могли да ви спестят над 30 лева при пазаруване от магазини на веригата.