Наръчник за купуване на безопасно детско легло

| от MamaMia |


Децата растат наистина бързо и докато се усетите, ще е дошло време да смените бебешкото креватче с по-голямо. В този наръчник ще ви помогнем да изберете бързо и лесно новото легло на детето така, че освен да му харесва, да бъде също така безопасно за използване.

Децата са любопитни, активни и не са наясно с всички опасности, които дебнат около тях. На пазара ще се сблъскате с огромно разнообразие от детски легла – както традиционни, така и с невероятни дизайни, изпълнени с въображение. Но във всички случаи може да попаднете на некачествени материали и изработка или неудачни дизайнерски решения, които могат да представляват потенциална опасност за здравето на детето ви. Ето защо, когато търсите ново легло, огледайте внимателно тези няколко фактора.

Материалите

Материалите, които са използвани за направа на леглото, трябва задължително да бъдат нетоксични. Това важи както за плоскостите, така и за боите. Потърсете информация за това в указанията на производителя.

Конструкцията

Няма дете, което да не обича да скача по леглото си. Така че когато избирате новото, убедете се, че е от качествен материал и има здрави и стабилни сглобки.

Матракът

Матракът на детското легло е изключително важен, разбира се. Но освен да е удобен за детето, погрижете се и да е безопасен. Задължително е той да пасва идеално на мястото си в рамката на леглото, за да не позволява на ръчичките и крачетата да се заклещват в пролуките.

Пожароустойчивост

Може би не сте мислили за това, но най-добрите детски легла са изработени от пожароустойчиви материали. Те се палят значително по-трудно от другите и гарантират по-голяма безопасност за спящото дете при евентуален инцидент.

Размер

Важно е също така да изберете детско легло с подходящ за детето размер. Ако е тясно или късо за него, ще го принуди да спи в неудобна поза, а това ще попречи както на добрия му сън, така и на правилното му развитие.

Опасност от задавяне

Когато детето е малко, важно е да избирате легло без декорации. Допълнителните декоративни елементи, лесни за достигане болтове и гайки, дръжки или други малки части могат евентуално да се разхлабят и детето да ги пъхне в устата си. В тази връзка ще напомним да помислите и за играчките, с които детето спи – те също не бива да имат лесно отделящи се малки части.

Легла на два етажа

Ако купувате двуетажно легло за общата детска стая, трябва да внимавате за още няколко важни детайла. На първо място, стълбичката към второто легло трябва да бъде подходяща и да е възможно за детето да се изкачи по нея. Трябва също така да бъде здраво закрепена и да не се клати. Стъпалата следва да са достатъчно широки и големи, за да могат малките крачета да стъпват спокойно върху тях. Проверете и дали има перила, ако дизайнът на стълбата го налага. За тях също е важно стабилното прикрепване и здравите сглобки.

На горното легло задължително трябва да има парапет, достатъчно дълъг и висок, за да не може детето да се претърколи през него по време на сън. Също така проверете дали е здраво закрепен.

Вижте още: 

Детската стая има нужда от много малко, детето ви – също


Повече информация Виж всички