Наръчник за бъдещи майки: как да се грижим за кожата на детето

| от MamaMia |


Когато в семейството пристигне бебе, родителите често го виждат като нещо безкрайно крехко, около което трябва да цари безкомпромисна чистота и пълна тишина. Особено ако бебето е номер 1 за едно семейство, то се възприема от новите родители като хипер уязвимо създание, над което трябва да се бди денонощно.

Донякъде родителите са прави. Новородените и бебетата са крехки, особено външната им обвивка: кожата. Тя е безкрайно нежна, мека и деликатна и ние сме тези, които трябва да се грижим за нея, тъй като бебето не може нито да се намаже със слънцезащитен крем, нито да си излекува подсечената кожа.

Ето няколко съвета за грижата за кожата на най-малките членове на семейството, към които ни провокираха Kaufland и тяхната нова козметична марка bevola.

DSC_7795
Къпете бебето с висококачествен душ гел
Кожата на бебето е податлива на изсушаване, така че е добре да се ползва единствено висококачествена козметика, насочена към запазването на естествената хидратация на кожата. Препоръчваме душ гела от серията bevola. Той е предназначен за къпане от глава до пети, измива добре, без да изсушава и оставя кожата такава, каквато трябва да бъде – безкрайно нежна.

Винаги мажете с крем след къпане

Ние можем и да пропуснем да нанесем лосион за тяло или крем върху тялото си след душ, но при бебешката кожа това не е добре. Има различни продукти, с които да подхраните бебешката кожа след измиване: кремове, гелове, лосиони и млека. Всички съдържат миниатюрни капчици олио във вода. Разликата обикновено е в количеството вода, което се употребява. Дерматолозите не препоръчват мехлеми без вода, които покриват кожата, без да пропускат вода, като отдолу се задържат влага и топлина.

Мокрите кърпички – първи помощник на родителите

Мокрите кърпички са неизменна част от всяко домакинство – а когато в къщата дойде домашен любимец или бебе, те стават абсолютно незаменими. Напоените с лосион влажни кърпички на bevola са много подходящи, тъй като не съдържат спирт, не изсушават кожата и няма нужда след употребата им на кожата да се нанася друг продукт. Могат да се ползват след смяна на памперс, при повръщане, при забърсване на повърхностни рани др.

Сапунът – какъв да бъде?

Не бива да ползвате обикновени сапуни, за да миете кожата на бебето. В повечето случаи те са прекалено агресивни за детската тънка кожа и могат да доведат до възпаления и сърбеж. Потърсете сапун, който е предназначен специално за бебета: той трябва да съдържа натурални съставки, да е дерматологично тестван, да не дразни кожата и да не създава предпоставки за възпаления.

DSC_7826

Мицеларни лосиони за деликатните зони

Зоната около устата и тази под пампера са най-чести замърсяващите се при бебето. Да не кажем, единствените, които се замърсяват, преди малкото да проходи. Не е нужно да къпете цялото бебе след всяко повръщане или изцапване на памперса. Добре е да го къпете веднъж на няколко дни, за да не премахнете липидния защитен филм, който играе ролята на бариера на кожата. Когато имате само локално замърсяване, по-добре почистете с кърпичка или мека гъба с мицеларен лосион.

Отново може да се обърнете към bevola – бебешката им серия е много добра, на достъпни цени и с високо качество. Може да намерите продуктите във всеки търговски обект на Kaufland в България.