Лятно и сочно: Сорбе-лимонада с диня

| от Дарин Стойков - Даро |


За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA„, в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българската диня, отгледана в плодородните земи на гр. Любимец.

Колкото и да не ви се вярва, дините в Любимец узряха и сега е моментът да експериментирате с този така сочен и толкова летен плод. Всички сме чували как се дълбае през дупка, пълни с мастика и всякакви други неща, но нашето предложение е просто и лесно, освен всичко е и леко необичайно.

Вярно, отнема малко повече време, но резултатът определено си заслужава.

Необходими продукти:
1 средно голяма диня (около 6 кг)
500 гр бяла захар
500 мл вода
връзка босилек
сока на 4 лимона

watermelon1

Най-напред се заемете със сиропа. Сложете в малка тенджерка водата и захарта и стоплете на котлона, колкото да се разтопи захарта. Няма нужда да завира. Отстранете от котлона и пуснете вътре босилека, разбъркайте леко и забравете за сиропа за около 2 часа. Докато изстива, ароматът на босилека ще премине в течността и ще получите много интересен захарен сироп.

Докато магията става, нарежете и почистете динята от семките. Наситнете я на кубчета, квадратчета, изрезки – както ви харесва. Сложете в голяма тава и приберете във фризера за около 2 часа.
Извадете босилека от сиропа и добавете вътре лимоновия сок. Разбъркайте и е готов.

Извадете динята от хладилника и пасирайте много добре. Трябва да стане на гъст сироп, почти като нектар. Добавете сироп (на вкус, не слагайте цялото количество) и сервирайте с по резен лимон в чашата. Останалия сироп ползвайте за следващата диня, защото сме сигурни, че няма да приготвите тази напитка само веднъж.

watermelon3