Какво е атопия и как да се борим с нея?

| от MamaMia |


За чревния микробиом се говори много през последните години, благодарение на проучвания, доказващи връзката му с множество заболявания и състояния: диабет, аутизъм, тревожност, затлъстяване… Но червата не са единствената част от нашето тяло, където ние гостоприемно поддържаме богато разнообразие от микроорганизми. Кожата също е дом на милиони бактерии, гъбички и вируси, които играят ключова роля в поддържане на здравето ни в добро състояние.

Както е демонстрирано в множество клинични проучвания, проведени от La Roche-Posay, дисбалансът на микробиома е свързан с различни кожни заболявания, като акне, екзема (атопия) и псориазис.

La Roche-Posay,марка, препоръчвана от 90 000 дерматолози по целия свят, е пионер в проучванията на кожния микробиом, в партньорство с водещи дерматолози още от 2011 година. Базирайки се на последните открития, лабораториите представят иновацията за хора с много суха кожа, предразположена към атопия: LIPIKAR BAUME AP+M.

La-Roche-Posay-Body-Care-Lipikar-Baume-AP+-200ml-Lipid-Replenishing-Balm-Anti-Irritation-Scratching-000-3337872418587-Front-Without-Shadow

Обновената и уникална формула на този знаменит продукт за атопия, съдържа microrésyl (микрорезил) – нова съставка, която подпомага баланса и разнообразието на микробиома, дори и при по-тежките случаи.

Атопията: сърбящият кошмар

Атопията е често срещано, незаразно състояние на кожата, което се характеризира с много суха, лющеща се кожа, зачервяване и сърбеж.

Проучванията показват, че 1 от 10 деца по целия свят са засегнати от това състояние, което може да продължи дори и в последващата зряла възраст.

Проучване на La Roche-Posay, проведено сред 5000 души, имащи атопична кожа, демонстрира значително засягане на качеството на живот. Резултатите показват, че 50% от хората изпитват интензивна кожна болка, причинена от самото състояние.

В допълнение към това, децата, предразположени към атопия, също страдат и от тежка сухота, постоянно усещане за сърбеж и желание за разчесване, дори и по време на сън.

Отвъд физическите симптоми, атопията има и психологически последствия.

60% от децата с атопия се оплакват от затруднение в училище, заради липса на коцентрация в час, породена от непрестанното усещане за сърбеж. Децата с такова състояние изпитват три пъти повече страх.

„Дъщеря ми често се оплаква от атопията и има трудности със спането, заради среднощния сърбеж. Реално тя е по-уморена и раздразнителна от нейния по-малък брат“, споделя каролина, майка на 7-годишно момиченце.

Оплаквания има и Мария, майка на 9-годишно момиченце: „Дъщеря ми не може да посещава училищния басейн, защото хлорираната вода влошава пристъпите на атопия. Същото е и през лятото, на плажа, със солената вода… Тя може да се чеше до разкървяване“.

Знаете ли, че…

Микробиомът е невидимата екосистема от микроорганизми, обитаваща кожата ни и неговият баланс е от изключителна важност за здравето на кожата, защото изпълнява ролята на естествена бариера. Кожният микробиом се влияе от генофонда на човек, от неговата диета, начин на живот, лична хигиена, възраст, дори и с това с кого споделяме дома си.

В случаите на много суха кожа, предразположена към атопия, изследванията на La Roche-Posay демонстрират, че борбата започва отвътре, с по-силен микробиом, за да се преодолеят дискомфорта, сърбежа и болката.

„Бактериалните общности, населяващи кожата, помагат по много начини за превенция на потенциалния растеж на вредните микроорганизми, като обучават имунната ни система да разпознава нашествениците и поддържат бариерните функции на кожата. За да изпълнява всички тези роли, микробиомът трябва да е балансиран и колкото се може по-разнообразен, за да се избегне предоминирането на патогенни бактерии“, казва д-р Томас Луген, директор и председател на отделението по дерматология към Университета в Мюнстер, Германия.

„Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и осъществява връзката ни с околната среда. Доказано е, че на кожата съжителстват милион „добри“ микроорганизми, които не предизвикват болести. Точно обратното, счита се, че например разнообразният кожен микробиом се свързва със защитен ефект относно развитието на атопичен дерматит“, е мнението и на доц. д-р Развигор Дърленски, дерматолог в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Проучванията на La Roche-Posay показват, че атопията се свързва с драматичен спад на бактериалното разнообразие, като до 30% от екосистемата е заета само от една бактерия: Staphylococcus aureus. Позната още като „златният стафилокок“, тази бактерия има стратегия за оцеляване върху кожата, подобна на щитовете на римските легионери. Бактериите се закрепват на повърхността на кожата, струпвайки се една до друга и формирайки биофилм (щит, който да ги защитава допълнително). Именно затова и те са по-устойчиви срещу имунната защита на кожата и се размножават.

Този дисбаланс на микробиома допринася за три взаимносвързани механизма: колонизиране със стафилококови бактерии, при които пристъпите на атопия винаги се завръщат; увреждане на кожната бариера, като кожата става много суха; и възпаление, като кожата става сърбяща и създава предпоставки за разчесване.

При кожа, предразположена към атопия, LIPIKAR BAUME AP+M възвръща баланса на кожния микробиом. Има бързо успокояващо действие и ефикасно предотвратява връщането на проблема.

От тази година този емблематичен продукт от гамата LIPIKAR e обновен. Емолиентът е с нова технология, която помага за ограничаване на размножаването и присъствието на стафилококовите бактерии, като по този начин подсилва баланса на кожния микробиом.

lrp-lipikar-baume-apm-400ml-spe-fr-packshot-front-bd

Новият LIPIKAR BAUME AP+M е с подсилена ефикасност. Продуктът демонстрира отлична поносимост при тестовете под дерматологичен контрол при възрастни с много суха кожа и при тестовете под педиатричен контрол при деца под 12-годишна възраст и бебета под 3-месечна възраст. При алергологичните тестове продуктът не е показал никакво дразнещо действие.

LIPIKAR BAUME AP+M има уникална комбинация от активни съставки: Aqua Posae Filiformis помага за възвръщане на баланса на кожния микробиом чрез намаляване на растежа на стафилококите; microrésyl предпазва от свръхразмножаване на стафилококите чрез отслабването им и намаляване на формирането на биофилм; маслото от карите възстановява кожната бариера, а ниацинамид намалява раздразненията, зачервяванията и сърбежа. Използваната в продукта термална вода La Roche-Posay успокоява и подсилва естествената защита на кожата.

За ефективни резултати, нанасяйте LIPIKAR BAUME AP+Mдва пъти дневно: сутрин след душ и вечер преди лягане.