Как да се забавляваме с децата по време на дълъг път

| от MamaMia |

Пътуването с кола и деца може да е забавно, но не и ако продължава повече от час. Децата са нетърпеливи и имат нужда или от сън, или от занимание докато пътуват.

Ако може да накарате детето си да заспи още докато се спускате по Цариградско шосе в посока Пловдив, и да го събудите малко преди Бургас, когато отивате на море – честито. Имате късмет. На доста деца обаче им прилошава по време на път или просто не им се спи, което резултира в напоително мрънкане.

Особено в зимна обстановка, когато гледката навън е еднообразна и по пътищата обикновено се виждат само бели полета, децата бързо се отегчават.

Ето няколко идеи как да ги забавлявате докато пътувате заедно в колата:

На какво приличат облаците?

Ако имате късмета да не вали сняг и небето да е чисто с умерена облачност, може да занимавате децата с това да оприличават облаците. Знаете как работи…онзи големият облак с издължената част, е слон с хобот. А онзи, по-малкият до него, не е ли бебе хипопотам? Или вече не, отминаваме и бебето-хипопотам се е превърнало в акробат, който държи кученце…

Номерата на колите

Освен ако автомобилите наоколо не профучават покрай вас с 250км/ч, можете да накарате децата да търсят определи конфигурации от цифри в номерата на колите. Който намери 02, получава солета. Който намери 02 три пъти, ще получи книжка от бензиностанцията. Пък може и без позитивни подкрепления. Ако децата са повече от едно, накарайте ги да се състезават кой ще открие повече пъти цифрата 6. Схващате идеята.

А….стоп!

Помните ли тази игра? Някой казва А и започва да казва азбуката наум. Когато друг му каже „стоп“, той казва до коя буква е стигнал и започвате да измисляте думи с нея. Думите може и да са дефинирани в определена сфера, например: животни. Ако вие казвате А и детето ви каже „стоп“, когато сте на П, започвате да казвате животни с буквата „П“. Може да правите „А…стоп“ всеки път или да казвате думи с последната буква от последната дума. Например: П – паун – носорог – гепард – динозавър – росомаха – алигатор пр.

Пеене

Не е нужно да имате гласовите данни на Лили Иванова, за да пеете с децата в колата. Ако това, разбира се, не пречи на шофьора. Запишете на mp3 или какъвто музикален формат изисква автомобилът ви детски песни (а и не само детски), учете заедно текстовете и пейте. Пеенето отпуска душата, а ученето наизуст тренира мозъка.

Броене

Дали ще броите кравите или дърветата, няма значение. Номерът е децата да са фокусирани. Нека преброят само иглолистните или само широколистните дървета, покрай които минавате (ако са достатъчно големи, за да броят и да разпознават дърветатата).

Следващият път, когато поемете на дълъг път с децата, изпробвайте някой от тези методи за развеселяване. И, разбира се, никога не забравяйте да имате в колата достатъчно вода и солети.

Тази статия е написана в партньорство с OMV.