Как да изберем крем срещу подсичане и за какво още може да го ползвате

| от Mama Mia |


Появата на бебето в живота на неговите родители е свързана с неописуема радост, прекрасни моменти и също толкова големи количества стрес и въпроси.

Кога да храня бебето? Да го събуждам ли да яде? Кога ще заспи? Да го приспивам ли на ръце? Колко пъти трябва да стерилизирам? Какви пелени да ползвам? А козметиката?

Много, много въпроси, повечето от които ще намерят отговор при вашия педиатър. Когато обаче говорим за избор на конкретни марки, както например в случая с пелените и бебешката козметика, ще чуете много и различни мнения.

В продължение на много седмици и месеци неразделна част от вашето ежедневие с бебето ще бъде или вече е, смяната на пелени.

Важно е да изберете правилните, защото въпреки че всички изглеждат еднакво – те не са, а от тях зависи бебето да се чувства спокойно, да е с чиста и нераздразнена кожа.

Внимавайте за размера– ако са по-големи, пелените ще пропускат. Проверявайте за обриви и зачервявания. Ако това все пак се случва и смятате конкретните пелени за причинител, сменете ги за такива, които абсорбират повече влага, но имайте предвид, че в повечето случаи подсичането се появява по други причини.

Тъй като подсичането е едно от най-срещаните явления при бебетата, трябва да приемете спокойно появата му. Причините за това разраняване на кожата са много и не трябва да търсите вината в себе си, ако сменяте редовно пелената на детето си, почиствате около нея и нанасяте препарат с бариерна функция.

Бебешката кожа е млада и на този етап не може „да се защитава“. Това значи, че киселинната „мантия” на кожата, която предпазва от микробни инфекции, не функционира, а изолиращите ѝ липиди са с ниски нива – все още липсва себум и кожата не се овлажнява достатъчно. Не на последно място, структурните елементи на кожата – колаген и еластин – не са се развили напълно.

Именно поради специфики, можете да очаквате появата на подсичане или раздразнение по всяко време. Въпреки че няма определени условия или период това да се се случи, все пак има някои процеси, които правят кожата на вашето дете по-податлива към подсичане. Бъдете внимателни, когато на бебето никнат зъбки, в периодите след ваксинация, при прием на антибиотици, бактериална или гъбична инфекция, проблеми с корема, въвеждане на нови храни и отбиване, както и при случаите на по-чувствителна кожа.

След като сте открили, че кожата на бебето е раздразнена, е време да потърсите начини за справяне с проблема. Както вече споменахме, изборът на козметични продукти за новородени трябва да се направи много внимателно, защото бебешката кожа е чувствителна на всякакви излишни съставки, включително антисептици, консерванти, ароматизатори, оцветители, спирт, както и съставки, които са токсични или с недоказана безопасност.

Продуктите за поддържане на кожната бариера трябва да са клинично изпитани, а действието им да наподобява естествената функция на кожата – трябва да формират дълготрайна бариера, за да поддържат оптимални нива на хидратация.

Ето защо, когато търсите правилния козметичен продукт за нежната бебешка кожа, прочетете добре информацията относно препарата в аптеката. Ще направите много добър избор, ако се спрете на крем, който действа едновременно превантивно и като лечение на проблема с подсичането, щадящ е и принадлежи на доказан производител в бранша. Продукт с такива качества е Bepanthen на Bayer. Той може да се ползва при всяка смяна на пелените, не съдържа аромати, консерванти, оцветители или антисептици и е подходящ дори за изключително чувствителната кожа на недоносените бебета.

В допълнение, той съдържа провитамин В5, за да ускорява естествения процес на регенерация на кожата, който в комбинация с ланолин, има ефикасно двойно действие.

Как действа Bepanthen?

Той защитава бебешката кожа чрез формирането на траен прозрачен слой, който я предпазва и позволява проследяването на оздравителния процес. Продуктът позволява на кожата да диша и по този начин я лекува, и заедно с това й помага да се възстанови сама, запазвайки естествената ѝ влажност.

Като родители, които са опитали продукта и са доволни от действието му, имаме още една добра новина. Младите кърмачки, които имат проблем с разраняване на зърната по време на сукането на бебето, също могат да се възползват от Bepanthen. Активните съставки помагат на кожата да се възстанови, а нанасянето може да става по всяко време, без отмиване непосредствено преди кърмене.

Доказателство, че Bepanthen е напълно безвреден и щадящ, без наличие на каквито и да е вредни вещества в съставките му.

И втори бонус – ако бебето има по-голямо братче или сестриче, което се учи само да ходи до тоалетна, вече добре знаете, че това също е период свързан с леки възпаления на дупето. Така при следващия вик, придружен с рев: “Мамо, дупето ми щипе”, измийте добре, подсушете и сложете тънък слой Bepanthen. Проблемът ще изчезне за няколко часа.