Един детски гръб в повече

| от Ана Динкова |


Днес, на първият учебен ден, по традиция премерих учебниците, тетрадките и останалите учебни помагала на дъщеря ми, която тази година е седмокласник. Учебници + учебни тетрадки + тетрадки без подвързии, етикети и без моливи, химикалки, несесери и т.н. тежаха 9 килограма.

Пълната раница с всичко нужно за седмицата, както и спортният екип за физическо тежи над 15 килограма. Отделно детето ми има и млака чанта, която шеговито наричаме „дневната чанта“, в която си носи храна, вода и други дребни неща, които са й необходими през деня в училище. Така в „натоварените“ дни дъщеря ми ще трябва да носи около 16 килограма, което 35% от теглото й (45 килограма). Всяка година раницата на дъщеря ми става все по-тежка и всяка година се питам „а няма ли друго решение“…

В различните държави има различни допустими граници за тежестта на ученическата раница, като максималната стойност варира между 8% и 20%, но никъде не намирам информация или данни за над 20%. Също така в някои страни учебниците стоят само в училище, а за домашно се възлагат теми, задачи и т.н., които децата трябва да решат или разпишат в тетрадките си.

В някои училище има и таблети, интерактивни дъски и монитори, които хем спестяват цялата хамалогия с учебниците, хем се пести от данъците на народа за традиционното преиздаване на същите, хем децата учат по атрактивен и полезен начин, навлизайки по-бързо в час с новите технологии.

С това не казвам, че таблетът трябва да измести тетрадката и химикалката, включително има редица проучвания за важността от писане по старомодния начин, които в никакъв случай не бива да бъдат прескачани. Но това мъкнене на тези чанти… Таблетът е супер-подарък за всеки ученик, откъдето и да го гледаме, като това не включва само децата до 7-ми клас, а и тези, които вече са в гимназия и не по-малко студентите. Таблетът спокойно може да се използва за четене на книги, учебници, специализирана литература и какво ли още не, като по този начин се пести място за книги и не на последно място – хартия, принципно.

Наскоро имах възможността да тествам таблета MediaPad M5 на Huawei и с наближаването на учебната година се замислих колко удобно всъщност е едно подобно устройство за децата. От много време насам преносимите технологии позволяват на хлапетата да се занимават с много повече неща, включително да учат и да „цъкат“ на образователни и занимателни игри, а не само да гледат клипчета в YouTube.

Huawei tablets_Ucha.se_4

Таблетът MediaPad M5 на Huawei е красив и дори изненадващо удобен. Освен хубавия дизайн, таблетът е изработен от висококачествени материали, а изцяло алуминиевият му гръб, заоблените ъгли и тънкия профил дават наистина усещането за елегантност. Т.е. и претенциите на най-претенциозните пубери ще бъдат задоволени откъм функционалност и модерност, заради привлекателния му външен вид.

MediaPad M5 има впечатляващи мултимедийни възможности, а екранът с размер 10,8 инча с QHD резолюция и съотношение 16:9 е идеален за гледане на филми – за което допринасят и четирите говорителя със съраунд звук, предоставен от harman/kardon, които гарантират много чист и силен звук. Освен за гледане на филми и видео клипове, таблетът е идеален и за видео уроци – като тези на www.ucha.se или www.khanacademy.org, които дават възможност на децата да си помагат сами с подготовката и домашните вкъщи, без така досадните допълнителни уроци, например.

Всъщност точно тази година Huawei стартира първа по рода си у нас кампания с таблети по случай старта на учебната година, като целта на компанията е да стимулира учениците да учат по модерен начин от видео материали на разбираем и интересен език, да спести на родителите средства за частни уроци, и да подкрепи иновативния подход на българския start-up проект Уча.се.

Само до края на месец септември, всеки закупен Huawei таблет в 8 и 10-инчов модел ще получи подарък на стойност над 30 лв. – специален промо код, с който ще може да се регистрира, когато пожелае до края на календарната годината в платформата Уча.се и да се възползва от безплатен достъп до платформата за 1 месец.

За най-любознателните може да проверите кои от техните интереси може да бъдат задоволени с онлайн курсове в Coursera, Udemy и т.н. – повечето уроци са видео лекции, а таблетът е супер откъм видео и звук!

Като всяко преносимо смарт устройство, MediaPad M5 е чудесен и за ежедневен преглед на социалните мрежи, а двете камери – предна с 8 мегапиксела за селфита и основната камера с 13 мегапиксела, дават възможност и за заснемане на снимки и видео. Естествено по-изобретателните деца имат пълната свобода да използват различни приложения и да монтират клипове, да създават колажи и по този начин да надскочат елементарното селфи и да се „зарибят“ на тема създаване и обработка на визуално съдържание – все полезни умения, в днешно време.

Освен чудесен за игри и видео MediaPad M5 е супер-подходящ за четене на книги и списания, особено такива с повече снимки и илюстрации, благодарение на високата резолюция на дисплея и цялостно вложената технология. Естествено това ме кара да се питам защо по-голяма част от учебниците на днешните деца не са интерактивни. Таблетът има и файлов мениджър, както и приложение за записки, което е още един плюс за всеки ученик, студент или работещ човек. С добавяне на допълнителна клавиатура и мишка посредством Bluetooth се получава един чудесен и портативен малък лаптоп.