Рисковете от спането на дивана пред телевизора

| от MamaMia |


Да, една сиеста на дивана може да ти напомни с носталгия за времената в детската градина, когато те караха да спиш, а ти тотално отричаше идеята за следобедна дрямка. Колко глупаво си постъпвал, нали? На зряла възраст спането следобед/привечер е приятно малко бягство от натоварващото ежедневие. Обаче ако превърнеш заспиването на дивана с някой сериал, книга или кутия недояден, топящ се сладолед в рутина, това няма да е добре за теб. 

Въпреки че диванът може да изглежда благоприятен за клюмване встрани, превръщането му в място за сън не е добре за съня или гръбнака ни, твърдят експертите. Той определено не е по-подходящо място за спане от леглото ни. Но понякога може да се усеща така. Краят на деня е, прибираш се от работа, вечерял, телевизорът или лаптопът е включен на любима програма е, уморен си, топло е… как да не заспиш. 

Мозъкът ни може да започне да изгради асоциация между дивана и съня, ако заспиването там се превърне в навик. И това ще ускори процеса на задрямване.

Въпреки че диванът може да се превърне в място, което ни приспива като никое друго, има много причини да не го оставяме да измести спалнята.

Има риск да започнем да изместваме часа си за лягане.

Основното време за сън на дивана може да бъде десет или единайсет часа през нощта – вечеряли сме, поговорили сме с близките си и се настаняваме да погледаме нещо, сами или заедно. Обаче в процеса на гледане часът ни на заспиване постепенно се измества все по-рано и по-рано – например в осем-девет вечерта. Проблемът е, че осем или девет часа всъщност не е време за лягане – всъщност просто подремваме точно преди момента за нощен сън. И когато този момент дойде и се преместим в спалнята, не ни се спи. 

Със сигурност ще спим с прекъсвания.

Спалните трябва да са тъмни и тихи, но местоположението на нашия диван вероятно е всичко друго, но не и това. Прекъсванията се дължат на телевизора или компютъра, светлините и другите членове на домакинството ни, които неволно ще ни събудят. И тези малки събуждания могат да направят съня ни по-лек, по-фрагментиран и по-малко възстановяващ – това не е рецептата за дълбок сън.

Да не започваме с гърба и врата.

Диванът е предназначен за седене, а не за легнало положение. Нощен сън там е рецепта за скованост или болка във врата, гърба, раменете или бедрата. Фактът, че диваните обикновено са по-къси от леглата, също може да бъде проблематичен. Може да се наложи да огъваме коленете си, което може да причини стягане на сухожилията и да доведе до допълнителни болки в гърба. Тези ефекти ще причинят много повече от неудобство. Ако болките продължат до вечерта, в крайна сметка ще направят още по-трудно заспиването.

Има и един емоционален риск – връзката може да пострада от това.

Да, няма универсално правилен начин да бъдеш във връзка – някои влюбени са повече от щастливи да спят в отделни легла, но обикновено не е това случаят. Спането на дивана е по-скоро класика за скараните двойки. Ако в една връзка липсва емоционална или сексуална близост, заспиването далеч един от друг ден след ден може да увеличи дистанцията. Същото се отнася не само за спането заедно, но и за дейностите заедно – можем да си представим колко разочароващо е някой да заспива на всичките любими филми, които се вълнуваме да му покажем. Разбира се, това не е общовалидно, но в повечето случаи индикира проблем.

За да прекъснем тенденцията да спим на дивана, е нужно да си осигурим разсейващи фактори. Поддържайте светлините около дивана ярки, превърнете в правило да оставате седнали или дори помолете другите да ви будят, ако започнете да дремете. След това, когато почувствате, че се изморявате, отидете в спалнята си, за да заспите. Ако се разбудите при местенето, захванете с някаква тиха дейност далеч от екрани и технологии. С течение на времето мозъкът ви ще започне да свързва леглото ви със спане вместо с дивана. 

Вижте още: 

Перфектната продължителност на съня не е колкото си мислите