КОЙ го направи? Великите криминални истории в киното

| от Амелия Понд |


Добрата стара мистерия никога няма да омръзне на почитателите на киното и литературата. Жанрът „кой го направи“ често е пренебрегван от зрители и критици, като лековат или еднотипен, но в годините той се е доказал като изключително устойчив на времето и адаптивен, спрямо новите методи на седмото изкуство.

Криминалните мистерии са любимото забавление на мнозина и доброто кърваво убийство, винаги предполага любопитна публика от всякакъв вид, пол и възраст, втренчила жаден поглед, за да разбере кой е убиецът.

Примерите за добри и лоши мистерии са безброй. Както на голям екран, така и в телевизията и литературата.

За последните няколко години обаче криминалните мистерии и тяхната кралица – Агата Кристи, поучават нова силна вълна от интерес.

Самата авторка пише в биографията си, че е измислила първата си голяма мистерия – „Убийство в имението Стайлс“ един ден, докато готвела. „Чудех се какъв би бил най-лесният начин да убиеш някого. Така ми хрумна идеята за романа.“ Години по-рано Агата и сестра й, спорят дали кралицата на криминалния жанр, по онова време – обикновена домакиня, може да напише два пъти по-интересна мистерия от тези, които се публикуват в съботния журнал. И със сигурност никой да не успее да познае кой е убиецът до самия финал. Докато тя не го разкрие в страниците си.

Криминалната литература съществува много преди Агата Кристи да се появи на небосклона, но е факт, че именно тя е жената, която е убила повече хора от всеки друг автор. При това по почти гениален начин. Един от критиците в родната й Великобритания беше написал, че ако Агата Кристи реши да извърши убийство никой, никога няма да разбере. „А може би вече го е правила!“, завършва ревюто си той.

Агата Кристи е колос в мистериите, защото самата тя е участвала в такава – известното изчезване на авторката в рамките на 11 дни е един от любимите неразрешени случаи не само на киното, но и на всички почитатели на кримката – пък и защото е измислила поне 20 начина за добре заплетено убийство, от които може да се възползва всеки средностатистически психопат.

Агата, родена на 15 септември, 42 години след смъртта си и 128 години от раждането си, Агата все още вълнува Холивуд с два филма за живота й и нова адаптация по великолепния й роман „Убийство в Ориент Експрес“. Тази привидно спокойна и блага домакиня от Торки прави революция в убийствата в литературата, така както Хичкок го прави на голям екран.

По този повод ние ви даваме 8 неостаряващи класики в киното и неговия криминален жанр, в които нищо не е такова каквото изглежда, а убиецът и неговите методи са повече от изненадващи и шокиращи.

Осем “who dun it” филма, които трябва да гледате – в галерията горе.