Трите цвята дрехи, които ни правят по-малко привлекателни

| от MamaMia |


Какъв цвят дреха е подходящо да сложите, ако ви предстои първа среща? А ако се приготвяте за парти? Какво е подходящо да се облече, когато искате да впечатлите някого, в когото сте влюбени?

При ситуации, в които човек иска да се представи във възможно най-добра светлина, понякога е трудно да избере най-подходящия цвят облекло. А и нима цветът има чак толкова голямо значение?

Вижте още:

11 психологически трика, с които да се харесате на всички

Всъщност, според психолозите, действително има цветове за дрехи, които е добре да избягваме, защото е доказано, че ни правят по-малко атрактивни и привлекателни. Ето ги:

Жълто

Жълтото е страхотен цвят, който привлича вниманието веднага, но е изключително неподходящ за дреха, която да облечем на романтична среща или на парти. Според изследване, публикувано в Evolutionary Psychology и мъжете, и жените оценяват жълтото като „най-неатрактивния“ цвят, когато става дума за среща с потенциален партньор. Според авторите на статията, изборът на цвят на дрехите със сигурност се отразява на привлекателността на мъжете и жените, затова е изключително важно да се съобразяваме с емоционалните послания, с които е зареден всеки един цвят.

Кафяво (особено някои негови нюанси)

Има един цвят, който напоследък е определян като „най-лошият изобщо“ – особено, ако желаем да се харесаме на някого и да изглеждаме сексапилно.

Това е цветът, който отговаря на номер 448C в палитрата на PANTONE:

PANTONE 448 C

PANTONE 448 C, наричан още „най-грозният цвят на света“, е сивкаво-тъмнокафяв мрачен цвят, който визуално е наистина отблъскващ. През 2012 година той дори е избран за основен цвят при опаковките на цигарени изделия в Австралия, за да може, заедно с грозните картинки, да обезкуражава пушачите.

Но не само с този нюанс на кафявото трябва да се внимава при срещи – генерално кафявият цвят може да породи неприятни асоциации и със сигурност няма да ви издигне в очите на потенциалния партньор.

Сиво

Всеки цвят предизвиква определени емоции, като обикновено това се случва на подсъзнателно ниво. Сивото не е особено страстен цвят, а и се асоциира с лошото време, депресията и негативността. Нещо повече, според статия, публикувана в Frontiers in Psychology, която изследва какви емоции предизвикват различните цветове у хората, сивото се асоциира със скръбта. Ето защо този цвят определено не е секси и не е особено добра идея да носите дреха в него, особено искате да впечатлите някого.

Разбира се, всички дрехи и техните цветове имат своето място в гардероба, но в зависимост от контекста. Ярките и силни цветове – като червено или тюркоазено синьо и зелено са привлекателен избор при срещи или партита. Но определено не са добър вариант при интервю за работа, за което подхождат студени и дълбоки цветове като черно, сиво или тъмно синьо.

Друго изследване, публикувано в Color Research And Application се базира на серия експерименти, проведени сред мъже, с цел да се установи дали те препрочитат жените, с които се срещат, да са облечени в червено. Оказва се, че при първа среща жените най-много залагат на нюансите на синьото! В крайна сметка авторите заключват, че „цветовите предпочитания на всеки човек са напълно уникални“.

Черното за първа среща никога няма да ви подведе

Колкото и да се приема, че червеното е цветът, който привлича другите, защото се асоциира с любовта и топлината, оказва се че черното е много по-универсален цвят, когато става дума за интимни срещи.

Червеното традиционно се разглежда като цвят на любовта, но напоследък изследванията показват, че и черното и червеното са разглеждани като еднакво привлекателни и че и двата цвята увеличават сексаппила, но по различен начин.

Въпреки че червеното действа на основата на еволюционни механизми, при срещите, където единият е облечен в черно, този цвят се оказва по-въздействащ. Това означава, че еволюционните сигнали донякъде се надценяват при избора на цветове, за сметка на културните и социалните възприятия.

Вижте още:

Какви мъжки лица харесват жените?


Повече информация Виж всички