Тази ядка помага за топенето на мазнините по корема

| от MamaMia |


Коремните мазнини – видът висцерална мазнина – могат да се натрупат по различни причини. Някои са извън нашия контрол, а други могат да бъдат предотвратени. И въпреки че първото, което ни прави лошо впечатление, е, че изглеждат нелицеприятно, въздействието им върху здравето ви със сигурност е не по-мако тревожно.

Мазнините по корема се влияят от фактори като възраст, генетика, сън, упражнения и диета. Яденето на повече калории, отколкото изгаряте, може да доведе до натрупване на мазнини –  това не е далеч от ума. Къде точно в тялото се натрупват и съхраняват мазнините, може да се определи от фактори като генетика и определени здравословни условия, както и начин на живот, включително от видовете храни, които ядем, и нивото ни на физическа активност.

Висцеранлата мазнина в коремната област води със себе си много опасности, включително да завиши риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

За щастие простото избягване на определени храни и включването на други може да помогне за регулирането на мазнините по корема.

Има много храни, които допринасят за образуването на коремни мазнини, но най-големите виновници са ултра-преработените храни и тези с високо съдържание на рафинирани въглехидрати. Проучване от март 2023 г. в American Journal of Preventative Medicine установява, че възрастните, които консумират ултрапреработена храна, са по-склонни да насъбират излишни мазнини по цялото тяло, но предимно в областта на корема. Тези супер противопоказни храни включват подсладени със захар напитки, пакетирани закуски, бонбони и сладки зърнени храни.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини също са често срещани „виновници“. Подобно на рафинираните въглехидрати, тези видове храни също са „калорийно плътни“, което означава, че малка порция е много калорична. По-лесно е да се прекалява с тези храни, тъй като те не са много засищащи.

Вярно ли е обаче, че има ядка, която допринася за премахване на коремните мазнини?

Бадемите са най-добрият избор, тъй като те са едни от ядките за закуска с най-високо съдържание на протеини, поне това сочат заключенията от цитираното изследване. Освен това има и други специфични изследвания за бадемите, които подкрепят извода, че консумацията на шепа бадеми – за предпочитане е да са сурови и предварително накиснати във вода –  на ден вместо лека закуска с високо съдържание на въглехидрати може да помогне за намаляване на коремните мазнини.

За препоръчване е обаче разнообразието от ядки, тъй като всяка предлага различни хранителни ползи. Бадемите са чудесен избор, но е още по-добре да се комбинират с лешници и орехи, които са пълни с мононенаситени мастни киселини, подобни на тези при бадемите.

Не всички ядки обаче могат да се нарекат диетични.

Кашуто, бразилските орехи и ядките от макадамия са с по-високо съдържание на наситени мазнини. Това не означава, че трябва да ги избягвате, а вместо това да ограничите консумацията и да ги комбинирате с други ядки, които са с по-високо съдържание на моно- и полиненаситени мазнини.

Тя също така предлага да комбинирате ядките с други храни, за да е по-вероятно да се наситите. Примерите включват гарниране с кисело мляко, овесени ядки, горски плодове, смесване на бадемово масло с натрошени бадеми и намазване върху ябълка или банан, добавяне на пекани към смесена зелена салата с ягоди, опитване на микс от няколко ядки като бразилски, лешници и шамфъстък, или пък домашно песто с печени кедрови ядки, босилек и зехтин. Бон апети!

Вижте още:

Най-полезните ядки, които да гризем, без да ни гризе съвестта