Самотата вреди колкото 15 цигари на ден, говоренето е лек за това

| от MamaMia |


Във време, когато комуникацията с всеки по света е достъпна с едно щракване на мишката или докосване на икона и когато почти няма човек без телефон в джоба си по всяко време, парадоксално, ние сме по-самотни от всякога. Изчислено е, че около 60% от хората редовно се чувстват самотни и дори още преди локдауните от последните години вече са били започнали да прекарват по-малко време с приятели, отколкото преди.

Последиците от намалената социална връзка върху здравето надхвърлят просто чувството за самота или тъга – не че всъщност в тези чувства има нещо просто. Доказано е, че има физически болки, свързани със самотата, последици от нея. Хората, които признават, че се чувстват самотни, са по-склонни да получат инсулт, деменция и сърдечни заболявания.

Главният хирург на САЩ Вивек Мурти сравнява въздействието върху здравето от чувството за самота с това от пушенето на 15 цигари на ден.

За щастие, нови изследвания показват, че има много лесен начин за засилване на чувството за социална връзка и намаляване на самотата и тъгата. Изследователско проучване, ръководено от доцента по комуникационни изследвания на университета в Канзас, Джефри Хол, установява, че простото свързване с приятел и провеждане на задълбочен  и оживен разговор, който не е задължително да се случва на живо, помага срещу това усещане.

Проучването проследява 900 души от пет университета, преди, по време и след локдауните, свързани с пандемията от COVID-19. Участниците са инструктирани да инициират комуникация с приятел и да проведат един от седем вида разговор:

  • наваксване с новините един за друг
  • смислен разговор
  • размяна на шеги
  • демонстриране за загриженост
  • внимателно слушане
  • проявяване на интерес и зачитане към чуждото мнение
  • правене на искрени комплименти.

Участниците записват броя на взаимодействията си за деня и отбелязват нивата си на стрес, свързаност, безпокойство, благополучие и самота. Също така те обсъждат качеството на деня си в края му. Като цяло, хората, които са инициирали някой от седемте вида разговори, съобщават за по-голямо удовлетворение от последващата контролна група, съставена от участници, които не са получили инструкции, уж поради технически затруднения.

Екипът също установява, че въпреки че резултатите се подобряват с повече взаимодействия, дори един качествен разговор е достатъчен, за да има забележимо въздействие върху настроенията на участниците.

„Има много надеждни изследвания, които показват, че броят на взаимодействията, които имате, както и качеството на взаимодействията са свързани както с това да бъдете по-малко самотен, по-щастлив и по-свързан човек“, твърди д-р  Хол. Това означава, че колкото повече сте слушали приятелите си, колкото повече сте проявявали грижа, колкото повече сте отделяли време, за да оцените мнението на другите, толкова по-добре сте се чувствали в края на деня.

Повечето участници съобщават, че са участвали в разговори лице в лице, въпреки че са докладвани и текстови съобщения, телефонни обаждания, чатове и видео разговори в социалните медии. Разговорите лице в лице имат по-благоприятни резултати от дигиталната комуникация и честотата определено играеше роля.

Резултатите показват, че въпреки че в каквато и да е честоа и вид да е полезно, по-честата интеракция и факторът „лице в лице“ носят допълнителна полза.

Дизайнът на експеримента разкрива, че не само хората, които вече имат пълноценен живот, могатъ да водят разговори с по-високо качество. Проучването защитава тезата, че всеки, който отдели време за висококачествен разговор, може да подобри благосъстоянието си. Можем да променим начина, по който се чувстваме в даден ден чрез комуникация. Дори един смислен разговор е достатъчен.

Вижте още: 

Главният хирург на САЩ: Опасно е да си в социалните медии на 13!


Повече информация Виж всички