Пристрастяваме ли се към татусите? Питайте Бекъм

| от MamaMia, по Guardian |


Дейвид Бекъм , който има над 40 татуировки, си е направил нова – Слънчева система, която покрива половината му скалп и се вижда, тъй като човекът си е запазил ирокезката прическа, която сам популяризира в далечното начало на новия век.

Както с много други неща, така и по отношение на татуировките Бекъм е early adopter (един от първите, купуващи нов продукт или услуга). Неговата авантюра с мастилото документира еволюцията на татусите от белег за принадлежност към маргинална група към легитимен моден аксесоар.

Първата татуировка на Бекъм е направена през 1999 г. в чест на раждането на първия му син, Бруклин, символизиран от ангел-пазител. Следва името на жена му, неправилно написано на хинди, няколко римски цифри, две-три йероглифчета, Исус по пътя към Голгота, както и свален от кръста Спасител от три херувима – за които се предполага, че символизират тримата му синове. Дългочаканата поява на дъщеря му също беше ознаменувана с татус.

Бекъм далеч не е единствената знаменитост, която често посещава татуировчика.

Възможно ли е татуирането да е пристрастяващо?

Професор Вирен Свами от университета Ръскин е нещо като експерт по темата. Самият той има върху кожата си няколко птици, цвете, както и зле направен на 18 години трайбъл татус, който много му се иска да премахне.

Професор Свами твърди, че пристрастяване към татуировките не съществува. От друга страна, той изтъква, че „Понятието „пристрастяване“ е твърде широко. Може да се пристрастите към болката, към удоволствието от това хората да коментират татусите ви, или към красотата на изработката.“

Преди години татуировките бяха белег за разпознаване между специфични групи: затворници, моряци, мафиоти, скинари. Преди 80-те години на ХХ в. е можело да се предположи, че любителите им са по-агресивни, по-често пушещи или употребяващи наркотици и склонни към рискови изживявания. Днес – когато 40% от пълнолетното население на Британия има татус – няма как да се каже нещо конкретно за характера на човека, в зависимост от това дали има татуировка.

Все пак има един фактор, изтъква професор Свами, който наистина допринася за това някои да посещават по-често татуировчика си. „Когато си направите нова татуировка, самочувствието ви се повишава, повече харесвате тялото си и се чувствате уникални по някакъв начин“. Приятно чувство, към което наистина можеш да се привържеш.

А ако планирате да си направите татус за първи път, имайте предвид следното:

Татусите стареят, понякога преди нас. Ако не се поддържа, картинката избледнява, особено ако е цветна.
При графичните рисунки пък, мастилото може да позеленее и контурът да се размие и да не е така контрастен както е бил в началото.

Всяка кожа е индивидуална и реагира различно с мастилата. От голямо значение е и мястото – татуировките по ръцете и краката се променят по-бързо от тези по гърба и гърдите.

Направите ли си татуировка, никога не я излагайте директно на слънце без да сте се намазали със слънцезащитно средство. Също така избягвайте да пипате татуровката, докато е прясна, защото и това може да промени пигмента.


Повече информация Виж всички