Нивата на витамин D влияят върху вагиналното здраве

| от MamaMia |


Вагината има свой собствен микробиом. Когато той е балансиран, е дом на разнообразна популация от микроби, която включва много видове лактобацили, като Lactobacillus crispatus, Lactobacillus gasseri, Lactoobcllus iners и Lactobasillus jensenii. Тези бактерии произвеждат млечна киселина, създавайки оптималното рН за вагината – умерено кисел диапазон от 3,8 до 4,5. Това рН предотвратява свръхрастеж на вредни микроби, които могат да доведат до различни инфекции.

Дисбалансът на видовете лактобацили до голяма степен е свързан с дисбаланс в здравето на вагиналните и пикочните пътища.

Какво се пренебрегва често?

Изследванията показват, че витамин D може да помогне за балансиране на вагиналния микробиом. По-високите нива на витамин D могат да способстват за поддържане на по-голямо изобилие от лактобацили в сравнение с по-ниските нива, създавайки здравословно вагинално pH. Витамин D е едно от онези хранителни вещества, които трудно се набавят достатъчно, особено ако защитаваме кожата си от слънцето, което е силно препоръчително. Наред с прекарването на много време на открито, приемът на  храни, богати на витамин D или на подходящи добавки може да помогне за регулирането на ниват му в организма. Такива храни са мазни риби и рибено масло, сирене, тофу, бадемово мляко, овесена каша, гъби.

Подобно на тъканта в устата ни, вагиналната стена е изградена от мускул, покрит с лигавица, която съдържа епителни клетки. Вагиналните епителни клетки са като дом на вагиналната микробиота – те осигуряват защита, хранителна подкрепа и синергични ползи. И допринасят за естествената лубрикация.

Тъй като тези клетки се отделят и се попълват до нужния брой по естествен път, те помагат за поддържане на здравословна вагинална среда. Но когато те не се възстановяват правилно и в достатъчна степен, това може да доведе до вагинален дисбаланс и вагинална сухота. Изследванията показват, че витамин D може да помогне на вагиналните клетки да се регенерират и да подобри лубрикацията. Витамин D може бързо да увеличи броя на необходимите клетки, като потенциално предотвратява или ограничава вагиналната атрофия, която е особено разпространена при жени по време на менопаузата и след менопаузата.

При възникване на такъв проблем лубрикантите могат да направят сексуалния живот по-комфортен и приятен. Тъканта на вагината е силно пропусклива, затова е препоръчително и по-здравословно да се спрем на варианти без парабени, фталати или други ендокринни разрушители.

Вижте още: 

Онче-бонче, счупено пиронче, риба щука, менопаузата е тука!


Повече информация Виж всички