Най-вредните и най-полезните съставки в грижата за коса

| от MamaMia |


Често се случва да избираме шампоани и балсами, подтикнати от маркетинг трикове и привлекателни опаковки. Някои съставки в тях обаче могат да представляват потенциална заплаха не само за скалпа, но и за общото ни здраве. Вижте съставките, които трябва да избягвате и тези, които ще помогнат на косата ви да бъде дълга и блестяща.

3-те най-вредни съставки:

1. Сулфати

Те са силна измиваща съставка, която спомага образуването на пяна. Точно те ни карат да си мислим, че шампоанът върши страхотна работа и почиства косата ни добре. Сулфатите, обаче са повърхностно активни вещества, които се свързват със себума, увреждат фоликулите и премахват естествените масла, които са необходими за здравословното функциониране на скалпа. Те също така изсушават косата и карат цвета да избледнее по-бързо. Най-често ги срещаме под формата на sodium lauryl sulfate (SLS) и sodium laureth sulfate (SLES).

2. Формалдехид

Той е вид консервант, който не просто се абсорбира в кожата, водейки до алергична реакция, но и се счита за карциноген. Често е основна съставка в продукти като балсами. Когато проверявате етикетите за него, търсете го под псевдоними като quaternium-15, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea и imidazolidinyl urea.

3. Силикон

Силиконът не е толкова заплашителна за здравето съставка, но оказва негативно влияние върху косата. Той засилва блясъка, но работата му е изцяло повърхностна. Всъщност, изсушава косъма и обвивката му не позволява на влагата да проникне във вътрешността. Силиконът се наслоява лесно, може да доведе до наелектризиране и накъсване на кичурите. В продуктите можете да намерите полимери на силиконова основа, под имена като Cetearyl methicone, cetyl dimethicone и dimethiconol.

Young woman washing hair in bathtub

3-те най-полезни съставки:

1. Биотин

Той е водоразтворим витамин от B група. Продукти, със съдържание на биотин, като тези на Kallos Cosmetics, водят до сгъстяване и стимулират растежа на косата. Ако искате да подпомогнете цялостно организма си, заложете на хранителни добавки с витамин B7, които ще се погрижат също и за здравината на ноктите ви.

2. Натурални масла

Те винаги са добра идея. Кокосовото масло например, има свойствата да прониква най-добре в косата, намалявайки загубите на протеин, вследствие на термична обработка и сресване. Маслото от авокадо ще направи прическата ви мека и блестяща, а това от маслина толкова много наподобява на естествените масла на косата, че е отлично решение за сухите и увредени дължини.

3. Протеин

Той стои в основата на структурата на косата. С негова помощ най-лесно ще отстраните вредните ефекти на ултравиолетови лъчи, хлор и боя. Търсете върху етикета като кератин, пшеничен протеин и пантенол.


Повече информация Виж всички