Модната легенда Юбер Живенши почина на 91

| от Guardian, Independent |


Модният свят се раздели с една от големите си легенди. Юбер де Живанши е починал на 91-години в съня си, оповести пред медиите неговият дългогодишен партньор, дизайнерът Филип Вене.

Впечатляващата кариера на Живенши обхваща повече от пет десетилетия. Той е известен като дизайнерът на Джаки Кенеди, херцогинята на Уиндзор и Одри Хепбърн – неговата муза.

През 50-те и 60-те Живенши задава стандартите на понятието шик. Неговият сдържан и аристократичен почерк повлиява в голяма степен начина, по който се облича английската кралица Елизабет II, а също редица американски и китайски светски дами от по-възрастното поколение.

Живенши и Коко Шанел си оспорват родителството над „малката черна рокля“, но едно е сигурно: роклята, която Одри носи в легендарната начална сцена на „Закуска в Тифани“ и която несъмнено сте виждали на плакатите от филма, е негово дело.

40-годишното приятелството, което свързва Живенши с Одри Хепбърн започва през 1953 г. на снимачната площадка на филмовата комедия „Сабрина“. Оттам насетне той я следва от роля в роля и я облича в много от нейните кино въплъщения.

„Неговите са единствените дрехи, в които се чувствам себе си. Той е много повече от моделиер, той е създател на персоналност“ – казва Хепбърн за Живенши. Двамата са образец за симбиоза между кинозвезда и дизайнер.

„Юбер Живенши беше символ на парижката елегантност повече от половин век – се казва в съобщението до медиите на модната къща „Живенши“. – Той беше първият, който създаде луксозна конфекция. Той революционизира модата по света, създавайки неподвластна на времето визия, обезсмъртена от Одри Хепбърн.“

Бернар Арно, собственикът на гиганта LVMH, който притежава марката „Живенши“ каза, че „той е от създателите, които поставиха Париж на върха на модния свят през 1950 години.“

Живенши основава модната си къща през 1852 г. През 1988 г. тя става собственост на групата LVMH. До оттеглянето си през 1995 г. дизайнерът остава свързан с дизайна и творческата част на марката.