Колко е скъпо да бъдеш жена

| от Хрис Караиванова |


Нека си го кажем открито – да бъдеш жена в 21 век е страшно трудна, времеемка и скъпа задача. Ако не мислите така, значи вие попадате в една от две категории – вече имате солиден гръб, който ви подкрепя финансово във всяко естетическо начинание, или пък сте сериозно над тези неща и в къмпинга ви е все тая как изглеждате.

Ако все пак се вълнувате от това да изглеждате добре, поддържана и в крак с тенденциите, значи се сблъсквате с един тон процедури, които са скъпи, отнемат време и освен това трябва да се повтарят непрекъснато, независимо дали на ежедневна, седмична или месечна база. Направо ви е писнало, нали?

Вярно е, че и за мъжете напоследък изникват все повече изисквания за външния вид, и все повече от тях скубят косми по цялото тяло, поддържат изрядни нокти и оформят вежди. Но на фона на нашия вечен кръговрат от процедури, тяхното е просто почивка в СПА център. Не стига, че получават повече пари от нас, ами и поддръжката им е по-евтина. Искайте им повече подаръци на тези мъже, момичета.

Ако можем да направим списък на нещата, на които една жена се подлага всеки месец, той ще е дълъг и най-вероятно ще пропусна различни специфики, валидни за всяка индивидуалност. Все пак, по-надолу съм се опитала да обобщя всички тези ужасни ритуали, на които се подлагаме, за да изглеждаме и да се чувстваме добре, докато не усетим, че тези процедури са ни ограбили малкото свободно време и цялата заплата.

1. Фризьор
Ако все още опитвате да минете пред приятелите си за естествено рижава, това е окей, но всички знаем, че червените нюанси избледняват, докато се завъртите два пъти на слънцето. Корените също напомнят за себе си съвсем скоро след последното боядисване и това е факт, който всички блондинки мразят неистово.
Ето защо, боядисвайки косата си, ви се налага чинно да се появявате в салона веднъж месечно, за да обогатите цвета си, а и себе си, с най-актуалните клюки от личния живот на Криско или Снежана Макавеева.
Дори тенденциозно да бягате от разговорите във фризьорския салон, боядисването ще ви отнеме време и вкъщи, но пък ще спестите малко пари. Посещението на салона обаче няма да ви избяга, защото филирането и цъфтящите краища ще напомнят за себе си, или пък ще изпитате остра нужна от прическа, с която да отидете на поредната сватба, без да се срамувате.

2. Козметика
Огромно, всеобхватно и необозримо перо от бюджета ви. Тук визирам абсолютно всичко, с което се мажете по лицето и тялото, като започнем от марковия, екстравагантно скъп крем за бръчки и стигнем до слънцезащитен лосион. Някои лекуват целулит и стрии, други имат нужда от балсам, 3 маски и 2 спрея, за да разплетат и срешат косата си. Трети имат проблемно сухи лакти и пети, които мажат с натурални помади, а четвърти не могат да се покажат навън без матираща основа за грим.
За гримовете дори не ми се говори и много се радвам, че напоследък тежкият макиаж не е сред предпочитаните. Все пак, дори да използваме само крем, спирала и руж в ежедневието си, то за някои по-специални събития трябва да сме оборудвани и с хубав фон дьо тен, молив за вежди и очи, сенки и червило.
Съгласна съм, че повечето от продуктите за лице и тяло не се купуват всеки месец и добре, че е така! Но пък списъкът е толкова дълъг, че ако този месец все още имате пяна и лак за коса, то пък душ гелът и лосионът за тяло са ви съвсем на привършване.

3. Маникюр и педикюр
Ако сте тръгнали по пътя на гел лака, знаете, че той е супер вариант за морето, но вече сте забелязали, че щом ноктите ви пораснат малко, е време да посетите салона. Там отново ще ви посрещнат с протяжни разговори за времето, на каквито се е насладила Евелина Бонева. В зависимост от уменията на козметичката в рисуването и сложността на вашето задание, ще получите търсения ефект за около час. Или пък ще се примирите с някакъв компромисен вариант, в който приятелите ви ще се чудят дали на нокъта ви е нарисувана палма или алое вера.
За краката нещата стоят по по-приятен начин, защото това да се киснете във ваничка със соли, си е релаксиращо занимание. Е, не знам как точно стоят нещата, когато натопите краче при стадо хищни рибки. Дано изпитанието си залсужава.

4. Обезкосмяване
Дори да се доверите на най-бързия и евтин инструмент за тази цел, а именно самобръсначката, този ритуал пак ще ви отнеме ужасно много време, имайки предвид, че ще трябва да го повтаряте през ден (с повече късмет).
Повечето дами залагат на епилатора или кола маската, за да се разправят с нежеланите косми, но това отново се случва поне два пъти месечно, боли и гълта време плюс финанси.
И все пак, ако искате да спестявате, кола маската е далеч по-евтиния вариант, в сравнение с лазерната или фотоепилация. Не се заблуждавайте, обезкосмяването с лазер също боли, но поне го правите с идеята тези косми да си отидат завинаги. Уви, у нас почти няма салони, които да гарантират това и резултатите в общия случай са леко разочароващи.

5. Поставяне на мигли
Идеята да сте вечно с черни и дълги мигли, е примамлива, признавам си. Няма нужда от постоянно нанасяне на спирала, заедно с последващия досаден и сълзлив демакиаж. Тук обаче е ключово да намерите професионалист в поставянето на мигли косъм по косъм, така че да не се налага да ги търсите по пътя за вкъщи.
Но колкото и добре поставени, тези мигли трябва отново да бъдат поддържани всеки месец. Процедурата представлява залепване на нишка коприна към всяка собствена мигла, а обновяването – допълнително нанасяне на мигли на мястото на изпадналите такива.
Удоволствието не е много евтино, както и поддръжката, но ако не можете да живеете без спирала върху миглите си, поне пестите време.

6. Микроблейдинг
Тук пак говорим за процедура, която е модерна и може да ви спести време от ежедневно или ежечасово чертаене по веждите с молив. Ако обаче си мислите, че ще ви спести и от заплатата, спрете да мечтаете.
Микроблейдингът си е цяло изкуство и идва от Япония. С помощта на ръчно устройство, съдържащо между 6 и 12 микроигли, се постигат по-тъмни и плътни вежди, които вие искате да притежавате, защото днес са тотален хит.
И въпреки че процедурата се води „полуперманентен грим“, тя все пак боли. Някои източници я оприличават по болезненост с татуировките, други явно имат висок праг на търпимост и сравняват чувството с щипане. Трети са изобретателни и ползват обезболяващи преди да посетят салона.
Сигурното е, че освен първоначална сериозна инвестиция, трябва да заделяте пари и за поддръжката на новите ви вежди.


Повече информация Виж всички