Да преодолееш социалната неловкост е… някак (не)удобно

| от MamaMia |


Познати ли са ви онези ужасни ситуации, когато социалната неловкост ни отнема възможността за нещо хубаво? Забелязваш любопитен и атрактивен човек, а те е срам да отидеш и да се запознаеш. В компания си и всички се чудите за името на актьорите от „Шекспир като улично куче“. Ти ги знаеш и двамата, но си мълчиш, все пак така ще се изложиш, ако сбъркаш. В университета или на новата работа колегите ти се смеят заедно на фас пауза. Ти стоиш отстрани, вместо да се присъединиш. Представяш си, че едва ли не ще ти кажат „Горе ръцете, кой си ти и как смееш да ни говориш?“. Обръщаш няколко чашки, като те поканят на рожден ден, за да ти е по-уверено да си приказваш с другите на партито.

Социалната неловкост е проблем, с който мнозина се сблъскват в различни ситуации. Тя може да предизвика стрес и неудобство. Важно е да разберем, че е нещо, което можем да преодолеем.

В следващите редове ще разгледаме някои стратегии и съвети, които могат да помогнат да се справим по-добре със социалната неловкост.

Самосъзнание и самоприемане

Първа крачка към преодоляването на социалната неловкост е да приемеш себе си такъв, какъвто си. Никой не е напълно съвършен и всички правим грешки. А и какво значи съвършен? Ако попитаме сто различни човека, ще получим сто различни отговора. Съзнателното развиване на позитивна самооценка и вяра в своите способности може да помогне да се чувстваме по-уверено в социални ситуации.

Упражнения за комуникация

Практикуването на комуникационни умения може да помогне значително. Като например постепенно да се включваш в по-разнообразни и интересни разговори. За начало, може да се практикува с близки приятели или членове на семейството. Това ще ти помогне да се научиш да се вписваш в разговори, да слушаш внимателно и да изразяваш мнение.

Разчитане на невербалния език

Голяма част от комуникацията се извършва чрез невербални сигнали като жестове, мимики на лицето и тон на гласа. Развиването на умение да разбираш и правилно интерпретираш тези сигнали помага да се чувстваш по-сигурно и уверено във взаимодействията си с другите.

Вижте още: Дневникът на един Facebook интроверт

Подготовка и информираност

Предварителната подготовка може да помогне срещу социалната неловкост в различни ситуации. Например, ако знаеш, че ще участваш в обсъждане на определена тема, можете да се информираш напред и да подготвиш въпроси или обмислиш добре позицията си. Това ще ти даде по-голяма сигурност по време на разговора.

Практика стъпка по стъпка

Преодоляването на социалната неловкост изисква време и усилия. Важно е поставянето на малки цели. И редовната практика Започни с по-лесни ситуации и постепенно се предизвиквай с по-трудни. Този постепенен подход помага за изграждането на увереност и умения с времето.

Професионална помощ

Ако социалната неловкост ти пречи сериозно в ежедневието, обмисли възможността за професионална помощ от психолог или терапевт. Те могат да предоставят индивидуални сесии и техники за преодоляване на този проблем.

Социалната неловкост може да бъде предизвикателство, но с усилия и настойчивост всеки може да се справите с нея. Не се страхувай да излезеш извън зоната си на комфорт и да се развиваш като личност.

Вижте още: 

Глупостите, които никога да не казваме на децата си


Повече информация Виж всички