Безопасен ли е маникюрът с гел лак?

| от MamaMia |


Кой не обича гел маникюр? Дори и тези от нас, които си гризем ноктите, го ценим – стимулира ни да се откажем поне временно от лошия навик. Обикновеният лак за нокти просто не може да  се съизмева с дълготрайното износване и блясъка на гел лака. Случвало ли ви се е обаче да си почивате от маникюра си с гел лак и да осъзнаете, че ноктите ви са чупливи и повредени? Може би започвате да се чудите доколко безопасна е процедурата за ръцете ви. Понякога, особено ако се наложи пилене при премахването му, може да се стигне дори до кървене на живеца под плочката на нокътя. В такива моменти човек се пита струва ли си само заради дълготрайността му.

Доколко безопасен е този тип маникюр изобщо?

Съществува теория, че UV лампата може да предизвика рак. Според д-р Еръм Иляс, дерматолог от Пенсилвания, такова твърдение е най-малкото противоречиво. Интересно е обаче, че типът UV светлина, използвана за гел маникюр, обикновено е UVA светлина. UVA действително се свързва с преждевременното стареене на кожата, но не непременно директно с развитието на рак на кожата. През 2020 г. систематичен преглед на литературата по въпроса установява, че рискът е минимален или никакъв. Въпреки това д-р Алексис Йънг, дерматолог от Медицински център на университета Хакенсак в Ню Джърси, предупреждава, че е твърде рано да се определи дали степента на рак на кожата, развиващ се на ръцете, ще бъде по-висок, тъй като маникюрът с гел е придобил популярност едва през последните 10 години.

И двама учени обясняват, че има начини за намаляване на риска от преждевременно стареене и потенциален рак на кожата от лампата. Йънг предлага да се носят ръкавици с отрязани върхове на пръстите и да се търсят салони, които работят с LED, а не UVA светлина, както и да се използва слънцезащитен крем, преди да изложим ръцете си под лампата. Според Иляс поставянето на кърпа върху ръцете също може да подейства като бариера.

Изборът на салон е от значение.

Както всеки редовен клиент знае, не всички салони са еднакви. Как можете да разпознаете място, което е неподходящо, от реномиран салон, който ще поддържа ноктите ви здрави и здрави? Ако например маникюристът изпили гел-лака изцяло от ноктите ви, това е начин, по който се опитва да намали времето за накисване и по този начин премахва и допълнителни слоеве от нокътната плочка, които правят не трябва да се свалят. Опитни специалисти препоръчват и да се използва изцяло безводна технология, защото водата създава среда за развитие на микроби и увеличава риска от увреждане. По тези два фактора клиентът може да разпознае по-безопасния салон.

Кога е време за почивка?

За хората, които често си правят гел маникюр, се препоръчва да си правят почивки, за да бъдат ноктите им здрави. Ако някога здравите нокти започнат да отслабват, е време за пауза от гел маникюра. През това време е желателно да се използва кокосово масло за овлажняване на нокътното легло. По-късите нокти са и най-здравите, така че изберете чист и къс нокът, поне за известно време. При необходимост може да се приемат витамини за укрепване на ноктите, преди да сте готови за следващото си посещение.

Вижте още:

Топ тенденциите в летния маникюр на 2021