10+1 признака, че си тотално дехидратиран

| от MamaMia |


В един предишен офис имахме колежка на име Роси, която през час-два се сещаше да ни напомня „Днес пихте ли вода?“. Вследствие на това поне половината екип се зареждахме на опашка пред диспенсъра за минерална вода. Тогава не го оценявах достатъчно, но сега си давам сметка колко нужен е нейният простичък съвет. Поемането на достатъчно количество вода е жизнено важно за организма, а някак успява да се изплъзне от редовните ни навици. И пушачите, и любителите на кафето, за съжаление, ще се сетим за дозата си никоти или кофеин, но може да забравим елементарната чаша с вода, която винаги трябва да е на разположение на бюрото ни. Особено пък като задължителна „гарнитура“ към поредното ни кафе за деня. 

Вижте още: Как чаша кафе променя тялото ни

Възможно е организмът да се дехидратира, без да сме чувствали признаци на неутолена жажда. И това да се случи, без да разберем, поне не докато не започнем да изпитваме сипмотми като нередовно уриниране, тъмно жълта урина, главоболие, мускулни крампи, горещи вълни при иначе хладна кожа… По-добре да не стигаме дотам. 

Води се, че на ден трябва да приемаме поне литър и половина вода. Често това не достига обаче. Нужният прием варира в завимост от храненето и теглото и възрастта ни. Ако за деня сме похапнали около 2500 калории, трябва да изпием приблизително 2.5 литра вода. Младият човек трябва да изпива около 35-40 мл вода за всеки от килограмите си, като с възрастта това количество намалява до 25 мл на килограм при хората над 65 години.

Ако трябва, може дори да си сложим ежечасно напомняне в смартфона. Или поне да наблюдаваме дали някой от следните признаци на дехидратацията не се отнася за нас:

1. Безпричинен сърбеж.

Загубата на вода от клетките на кожата води до свиване на клетките на кожата. Тя става по-суха на допир, може да започне да се лющи и да изпитваме дразнещ сърбеж.

2. Лош дъх.

Достатъчно неприятен сам по себе си… Когато сме дехидратирани, се произвежда по-малко слюнка, а нейната роля е да „изплаква“ бактериите от устата. Затова нарушеният баланс може да доведе до противния за нас и хората около нас лош дъх.

3. Мускулни крампи.

Дехидратацията е често срещана грешка на активно трениращите хора, която може да доведе до мускулни крампи, спазми и в крайна сметка нараняване. Неприемането на достатъчно вода може да е една от причините за получаване на спортни травми.

4. Запек. 

Добрият воден баланс в организма е необходим за правилното функциониране на храносмилателната система.  Когато сме дехидратирани, на червата им е трудно да работят, което води до неприятния симптом.

5. Глад за захарни изделия.

Той се дължи на изчерпване на ернгиийните запаси в организма, което може да настъпи и заради дехидратация, особено при физически активните хора. Тялото сигнализира за нужда от коригиране на енергийния дефицит, а сладкото е най-бързият източник на енергия. Невинаги трябва да бягаме от глада си за нещо захарно – понякога  здравословна сладка напитка, като например фреш от любими плодове, е чудесен начин за рехидратиране след тренировка.

6. Влошаване на околоочния контур.

Освен че усещаме сухота в очите, при дехидратация може да започнете да забелязваме тъмни кръгове под очите, хлътване или торбички. По-лесно е да го избегнем, отколкото да го коригираме, след като вече се е случило.

7. Влошаване и на самото зрение. 

Дехидратацията може да причини напрежение в очите, което изкривява зрението. Замъгляване на погледа или петна пред очите също са често срещани. Важно е да разпознаваме такива симптоми и да пием повече вода, преди проблемът да се задълбочи или хронифицира.

Вижте още: Да си научим урока за зрението

8. Поява на често главоболие. 

За него може да има десетки причини и една от тях е дехидратацията, особено при жените. Когато тялото губи вода, това води до леко свиване на мозъка. Болката, която усещатме, е от разтягането на нервните ни окончания.

9. По-малко еластична кожа. 

Бърз тест за състоянието на хидратацията ви е да щипнем кожата на корема си пред гръдната кост. Ако не се върне веднага в изходно състояние, значи може да сме дехидратирани. Признаците на трайна дехидратация включват и по-ранната поява на бръчки, която със сигурност никой не желае.

10. Тревога и лошо настроение.

При дехидратация кръвоносните съдове се свиват и това повишава леко сърдечната честота. Усещането от това поражда безпричинна тревожност. Дехидратираните хора са раздразнителни, концентрират се по-трудно, способността им да запомнят намалява. Можем да контролираме всичко това с приема на достатъчно напитки, съдържащи електролити.

11. Пропилени часове за тренировка.

Ако не сме пили достатъчно вода, не можем нито да се разтегнем достатъчно за шпагат, нито пък да вложим достатъчно мускулна сила в силовите си тренировки. Ефективността на упражненията намалява много, когато тялото ни не е достатъчно хидратирано. Не просто се усещаме по-уморени, докато пркатикуваме любимия спорт и не изпитваме обичайното удоволствие от него, но и самата тренировка е почти безрезултатна, не носи ползите, с които сме свикнали. Пробвали ли сте да тренирате след дехидратиращи събития като пийване предната вечер, довело до махмурлук, или след похапване на много солена храна? Ако не сте, недейте. Да пием вода и да се върнем обратно във фитнеса няма да подейства. По-добре е бавно да наваксаме изгубеното и да опитаме отново на другия ден.

Вижте още: 

Тревожност + алкохол + жени (може и в обратен ред)


Повече информация Виж всички