Инфлуенсърките в Египет се смазват от властта с тежки присъди

| от MamaMia |


Преди няколко месеца египетският съд издаде тежки присъди на пет млади жени по обвинение за нарушаване на „семейните ценности“, заради публикации в социалните медии.

Една от осъдените е популярната 22-годишна инфлуенсърка Мауада ал Адам от Кайро. Тя има над 3 млн. последователи в TikTok, 1.6 млн. в Instagram и е следвана от около 300 000 души в YouTube.

https://www.instagram.com/p/B9kAP0npy4E/

Въпреки че по европейските стандарти, съдържанието на нейните акаунти изглежда нормално и дори консервативно, Мауада е обявена за виновна и осъдена на 2 години затвор и глоба от 20 хиляди долара (17 хил. евро).Следващотоизслушване пред съда на Мауада и останалите 4 жени е насрочено за 14 септември, съобщава BBC.

Сестрата на Мауда – Рама се надява, че присъдата ще бъде намалена. Пред BBC тя коментира: „В пълен шок сме. Мауадане е направила нищо нередно – моята сестра не е престъпник. Тя просто искаше да бъде известна и популярна“.

Мауада, както и другиинфлуенсъри с голям брой последователи, работи с много известни модни брандове. Тя също така записва видеа, в които танцува на известни парчета.

@mawadaeladhmخت اي ؟؟؟!@sherihansittin♬ original sound – mkahrabaa1010

Според нейната сестра тя имала големи амбиции и един ден искала да стане актриса. „Мауада беше просто прекалено амбициозна. Тя мечтаеше да стане актриса. И защо нея? Някои актриси се обличат по много недвусмислен начин и никой не ги закача.“

Според независимата организация за човешки права Амнести Интернешънъл 17 от снимките, използвани срещуМауда ал Адам в съда, и доказващи нейната „неморалност“, са взети от телефона й, който е бил откраднат миналата година.

BBC съобщава, че след присъдата инфлуенсърката припаднала. „Тя е напълно съсипана, обвиненията са много неясно формулирани“, казва нейния адвокат Ахмед Бакири. „Затворът не може да е решение, дори някои от нейните видеа да са срещу социалните норми и традиции. Затворите са за престъпниците. Властите трябва да прибегнат до рехабилитационен център вместо това.“

Рама твърди, че тяхната майка приема много зле ареста на дъщеря си и едва става от леглото. „Тя плаче през цялото време и понякога се събужда през нощта и пита дали Мауада се е прибрала вкъщи“, казва тя.

Четирите други инфлуенсърки, които също са осъдени на затвор и глобени, отново са обвинени в нарушаване на етичните норми.

Имената на три от жените не се съобщават, но четвъртата е Ханийн Хосам – 20-годишна студентка от университета в Кайро. Според британския The Sun Хосам е била обвинена допълнително и в окуражаване на млади потребители в социалните медии да си говорят с по-възрастни мъже срещу пари, от които вземала процент. Инфлуенсъркатаотрича това. Нейната присъда е за престъпления, свързани с „нарушаване на ценностите и принципите на египетското семейство“, както и за промотиране на трафик на хора и подбуждане към разврат.

Държавното обвинение обяснява, че преследва „онези, които използват дигиталните платформи за безразсъден и безнравствен начин на живот, в търсене на ненужна слава и успех… Те (петте жени) са преследвали нелегален начин за правене на пари, вярвайки погрешно, че това е форма на свобода на словото“.

Случаят с инфлуенсърките се приема със смесени чувства в Египет. Някои от хората в мюсюлманската и силно консервативна страна смятат, че видеата на жените в социалните медии са непристойни, докато други казват, че това са просто деца, които се забавляват, и не заслужават затвор за това.

Организациите за човешки права твърдят, че арестите на момичетата са просто опит на властта да ограничи свободата на словото и представляват сигнал за нови репресивни тактики с цел да се контролира киберпространството. Смята се, че политическите затворници в Египет савече десетки хиляди. Сред тях са либерално настроени граждани, ислямисти, журналисти и защитници на човешките права.

Египетският президентАбдел Фатах Сиси отрича всички обвинения, че в страната има нарушение на политическите права.

Според Мохамен Лотфи, председател на Египетската комисия за правата и свободите – организация за човешките права от Кайро, този случай носи всички черти на изявена полова дискриминация.

„На жените се разрешава да се изразяват в социалните медии единствено според разпоредбите на държавата. Момичетата са обвинени, че нарушават египетските семейни ценности, но никой никога не е дефинирал тези ценности“. Според него, дори съдът да пусне инфлуенсърките, вече е изпратен сигнал на всички млади момичета.

„Властта заяви ясно: не си свободен да казваш или правиш каквото искаш, дори ако изобщо не говориш по политически теми. Има линии на поведение, които не трябва да пристъпваш“.

През последните месеци прокуратурата в Египет излиза с изявления срещу дигиталните платформи. Според властта, те представляват потенциална опасност за младите хора, тъй като не са обект на никакво наблюдение.


Повече информация Виж всички