Време е за новогодишно почистване на живота

| от Лилия Огнянова |


Навечерието на новата година е идеалното време за буквално и метафорично почистване на живота.

Със сигурност ви се струва, че имате и по-важни неща за правене, като да се напънете и да изработите някак тези финални три работни дни, както и да си дадете почивка след великото коледно ядене, или пък да се подготвите за новогодишното празненство, че маникюрът, обезкосмяването и прическата изискват време. Но ако отделите малко време за предновогодишно почистване, няма да сбъркате.

Разбира се, не се има предвид бърсането на прах и прозорци, въпреки че според някои добрите домакини никога не посрещат 1 януари с мръсна къща. Доста по-удачно е обаче да освободите ежедневието си от всякакви излишни неща, които без значение дали си давате сметка или не, но ви затормозяват и тежат.

Като начало огледайте около себе си – има вещи, особено дрехи, които със сигурност отдавна не използвате, надали ще го направите и занапред. Изхвърлете ги смело! Или пък рециклирайте, така могат да послужат на някой друг. Замислете се кои са нещата, които винаги ви дразнят. Може би е подарък от някой, който не ви е приятен (свекървата, например?), но държите у дома, за да не обидите човека. Вече сме големи хора и няма нужда от подобни заблуди.

Вие сами сте господари на живота си и дома е мястото, където трябва да се чувствате най-добре. Затова не го превръщайте в склад, където трупате излишни вещи. Така ще го превърнете в жилище, а не в дом.

От друга страна не е лошо да погледнете и гримовете си. Ако имате сенки, моливи и червила на повече от година, то задължително ги метнете в кофата. Козметиката също като храната и всичко останало, си има срок на годност и е изключително противопоказно да използвате, когато този срок вече е минал. Особено ако става дума за кремове, лосиони и серуми, срокът им почва да тече от момента на отварянето и е не повече от няколко месеца.

Не си заслужава да получите обрив и да задръствате порите си с развалени вещества, само защото ви се свиди да изхърлите нещо. А и щом се е стигнало до там, че продуктът да престои толкова време без да свърши, значи не го ползвате и надали ще ви липсва занапред.

Едно от най-важните почиствания е нематериалното. Можете да започнете от социалните мрежи, които вече са се превърнали в неизменна част от живота ни.

Изтриите смело всички, които ви дразнят във фейсбук. Изобщо не страдайте от скрупили, че ще ви се разсърдят, какво ще си помислят и т.н. Щом ви дразнят или натоварват по някакъв начин, щом не са ви истински приятли или пък хора, които ви мислят доброто, то нямате нужда от тях. Прочистете виртуалния си дом от всичко излишно, което не ви харесва или пък не позлвате, но най-вече разкарайте паразитните индивиди.

Особено пък ако става дума за бивши гаджета или „отровни“ приятели, които повече ви вгорчават живота, отколкото да го правят по-добър, задължително ги откъснете от себе си.

Оставете в старата година всичко, което усещате, че ви вреди и не ви кара да се чувствате добре. Животът е прекалено кратък, за да правим компромиси с щастието и спокойствието си.

Действайте решително и след като се развихрите с метлата, ще видите колко по-светло и приятно е станало около вас. А и за да привлечете нови, положително хора и емоции, трябва първо да им освободите място ?


Повече информация Виж всички