Той все някога ще ти изневери

| от Хрис Караиванова |


Днес е поредният ден, в който някоя жена крещи на половинката си, плисва мартинито си в лицето му, реве, хвърля дрехи през балкона и чупи прозорците на колата. Сигурно вече се сещате каква е драмата – този стопроцентов пълен нещастник й е изневерил!

Знаете каква е историята или поне основните щрихи. Тя му е ровила из телефона и фейсбука, и така напълно случайно се е натъкнала на някакъв чат. Прочела е кореспонденцията и е разбрала, че някаква овца е преспала с мъжа й. Или се готви да спи с него. Или пък изобщо не са си писали, просто мъжът й самоубийствено си е признал, че многото изпит в бара алкохол го е накарал да се награби с мацка в тоалетната.

Сценариите на „спонтанните“ изневери са много, но обикновено са предизвикани от няколко фактора – алкохол, гняв или скука. Първата ситуация е ясна и се е случвала на по-голямата част от човечеството. Втората обикновено е провокирана от нещо, което в момента не върви особено във връзката ви. Нали знаете, нещо ви ядосва в човека отсреща, излиза удобен момент за изневяра и вие моментално го улавяте с убеждението, че ви трябва разтуха от това напрежение.

Третата причина да изневерите, се възприема най-трудно, имайте го предвид. Да заявите на жената до себе си, че сте й изневерили просто така, от скука, може да доведе до тежки повреди – психически, физически и на имуществото ви. Не че, ако изтъкнете някаква причина, ще се отървете по-лесно, но скуката и желанието за разнообразие направо изкарват жените от релси.

Защо сме такива? Първо, нека вмъкна, че мъжете също ревнуват, и то яката, но жените се славят с умението да заблуждават себе си, че могат цял живот да бъдат с някого и той никога да не си легне с друга. Не че това никога не се е случвало, но хайде, стига, вярвате ли го наистина?

Явно сме романтични до глупост, за да вярваме в тази вечна плътска вярност. Чели сме прекалено много романи, гледали сме твърде голям брой филми с Мег Райън. Явно имаме чудовищно голямо чувство за собственост. Мислим си, че притежаваме мъжа до себе си и той няма право да има обекти на желанието, камо ли да предприема към тях действия. Обсебващи сме, имаме ниско самочувствие, избиваме комплекси.

А ако за малко спрем и се огледаме, ще видим колко много се е променил светът. Ще видим полигамията като начин на живот, ще се изправим пред това човек сам да избира своя пол, ще чуем за хиляди транссексуални операции, ще се замислим, че никой вече не пази целомъдрието си до брака. И на този фон ще усетим колко сме закостенели.

Нека бъде ясно – не убеждавам никого да не ревнува, защото вече не е модерно да се прави така. Убеждавам ви да отпуснете примката, защото е в човешката природа да кривнеш и това не означава нищо. Много отдавна е време да се развенчае митът, че вечната вярност е най-голямата добродетел, тази, която ще държи връзката ви жива до гроб. Време е да спрем да отдваме на изневярата такова значение и да я товарим с толкова много вина.

За мен е непонятно как толкова много жени развалят връзката си при първата забежка. Разбирам обидата от лъжата, когато той се опита да скрие своето провинение, но и за това си има причина. Все пак, ако жена ви се превръща в ламя, дори когато прегръщате братовчедка си, нямаше да посмеете да й признаете нищо, нали?

Не разбирам как една изневяра може да накара жената да не вижда повече смисъл в живота си, сърцето й да бъде разбито на парчета, а сълзите да текат като водопади. Не е възможно някакъв еднократен секс с друга жена да сложи край на нещо, градено с години, не мислите ли? Толкова ли няма мъжът до вас прекрасни качества, за които да се хванете и да продължите напред? Ако наистина за вас изневярата е край, замислете се дали някакви по-дълбоки причини не слагат точката.

Не е тайна и че много двойки се сплотяват повече след една изневяра. От една страна, „прегрешилият“ се чувства гузен пред половинката си и се старае повече, а пък „жертвата“ е застрашена от случилото се и прави всичко възможно връзката да върви гладко.

Разбира се, изневярата не лекува всеки интимен съюз. Историята познава случаи на дразнещо и системно кръшкане, които наистина трудно се понасят. Ако мъжът ви си ляга с друга през ден, е напълно редно да му биете шута. Просто защото тази връзка няма да ви даде нищо стойностно. Непростима звучи и ситуация, в която след една изневяра, вашият човек е повел паралелна връзка и в един момент узнавате, че има друга жена, къща и две деца. Оказва се, че не е имало никакви командировки, а вие сте живели в голяма и тлъста лъжа. Именно тази измама ще тежи накрая, а не изневярата.

Изневярата има един от най-негативните образи в историята на любовта, без да го заслужава. Появата й може да бъде признак на проблеми във връзката, но сама по себе си, тя не убива любовта. В главата ви тя може да прилича на голяма и тежка сянка, надвиснала над щастието ви, но всъщност изневярата е просто секс. Повярвайте, за много хора тя наистина не значи нищо. Не е важна, не е определяща. Особено в днешния свят на прекалено много стрес и паднали задръжки.

Всъщност, една изневяра може да разнообрази връзката ви, да я направи по-здрава. Приемането й като част от нас, от живота ни, е сигурен знак за спокойствие, самочувствие, увереност. Знак е, че няма съмнения между двамата партньори, няма тайни. А ако си имате достатъчно доверие, за да споделите един на друг подобно нещо, значи имате всичко.


Повече информация Виж всички