Тлъстата лъжа на известните „изглеждам така добре от само себе си“

| от Лилия Огнянова |


Знаете ли, писнало ми е до втърсване от това да слушам как красотата, младостта и идеалното тяло се криели в хидратацията, натуралните продукти и положителното мислене.

Умирам от досада всеки път, като попадна на поредната снимка на средно известна жена (или пък световно популярна такава), която с миловидна усмивка обяснява как запазва кожата си сяйна и талията си фина, като яде много плодове и зеленчуци, пие по не-знам-си-колко литра вода на ден и се маже с арганово масло.

Кокосовото сигурно си го сипва в био-еко-хендмейд зеления чай, отгледан от щастливи китайски селяни и купен срещу ¼ от заплатата от хипарския магазин в глуха пресечка на Витошка.

Омръзнало ми е да слушам и чета изповедите на разни перфектно изглеждащи селебритита, които твърдят, че тайната на красотата е в естественото остаряване, практикуването на йога и балансирания живот.

А най-много дразня, когато ми навират в очите жени, които ИЗГЛЕЖДАТ ПЕРФЕКТНО САМО ДВЕ СЕДМИЦИ СЛЕД РАЖДАНЕТО!!!

Поредният такъв случай е с кака ви Бионсе, чиято цел в живота явно е само да си показва тялото и изключително женствените му извивки. Гръмнете ме публично, че нямам задник като нейния, който в последното десетилетие, може би и повече, диктува стандартите за красота.

Та, Бионсе откакто забременя с близнаците не спира да се показва колкото се може по-гола. Сега – ДВА МЕСЕЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО, както гръмко ни информират медиите, тя изглеждала просто перфектно, била си върнала тялото от гимназията едва ли не и това е голямо постижение!Хвалбата за невероятното ѝ тяло след раждането на близнаци идва от самата нея чрез кифленските си снимки (можете да ги видите тук, тук и тук).

Бърза вметка – пример за истински качествена певица, човек и майка мога да посоча Адел, която простичко казва, че иска хората да я харесват заради гласа и таланта ѝ. Действията ѝ доказват именно това. Тя не търси популярност, показвай задник и цици наред с държенето на микрофон, а акцентира само върху невероятния си глас. И това е достатъчно да е най-добрата и талантлива певица ever.

И понеже вече дочувам недоволното мрънкане, че аз просто хейтя по жената и сигурно съм някоя дебела, нещастна и непоглеждана от мъжа си леля, веднага ще се уточня – нямам против добре изглеждащите жени. Даже напротив! Аз съм сред най-големите подръжници на това, че красотата и здравето са изцяло в твоите ръце и от теб зависи дали ще си слаб или не, дали ще имам пъпки или не и т.н. Казвам тези неща от тежък личен опит.

Но искам дебело да подчертая, че всичко, което виждаме и чуваме от “известните” жени за поддържането на тялото и красотата е изключително половинчато и даже двулично.

Можете да сте напълно сигурни, че моделите на Victoria’s Secret не изглеждат по този удивителен начин, понеже се мажат редовно с кокосово масло (както беше бившият “ангел” Миранда Кър разправяше), нито че божествените им тела се поддържат със салатки, пилешко на грил и много вода и задължително йога!

Първо, ако нямате тези крака и като цяло тази костна структура, колкото и салати да ядете и асани да правите, ще си останете малкото пони, тътрещо седо изящните кобилки. Всички, които живеем в живия живот, сме наясно, че много трудно можеш да поддържаш “моделска” диета за дълго време.

А що се отнася до йогата – тя ще ви помогне да се чувствате по-добре и може би да докоснете пръстите на краката с пръстите на ръцете, но за да изваете тяло на богиня ви трябва личен инстуктор, правилен за вашия метаболизъм и здравословно състояние избор на спорт иежедневни спартански тренировки!

Можете да сте напълно сигурни и че нито една холивудска и каквато и да било друга знаменитост, която казва, че не е прибягвала до услугите на пластичен хирург, не се подлага на един тон баснословно скъпи и ултра модерни процедури за подмладяване и озаряване на кожата. Безиглени мезотерапии, биоревитализации, насищане с кислород и колаген чрез нано частици и специални технологии са една малка част от процедурите, които са достъпни (и изключително ефективни) за хората с (много) пари.

Истината е, че хубава кожа първо е въпрос на добри гени, след това на пари. Има огромна разлика дали ще се мажете с крем за 20 или за 500лв, дали ще ходите веднъж месечно на почистване на лице или вашият личен дерматолог ще ви прилага най-новите и качествени процедури.

Защото за хората, които си изкарват хляба с лицето и тялото си, каквито са всички модели, манекенки, певици, актриси и т.н.) външният вид е най-важен! И повярвайте, те не разчитат на милостта на годините и етеричните масла, за да се опазят от бръчки, петна и остаряване като цяло.

Също така може да сте абсолютно сигурни, че следродилното перфектно тяло на Бионсе нито е толкова перфектно, нито лесно извоювано. Красивите снимки, както всички добре знаем, са въпрос на правилен избор на дрехи, светлина, грим и не на последно място – поза. Ако не ви се вярва, вижте доказателството ТУК.

От друга страна не си мислете, че Бионсе стои вкъщи с трите деца и чака свекърва ѝ да дойде на помощ и тя най-сетне да си обръсне краката. Не си мислете и че е отслабнала два месеца след раждането, благодарение на кърмене или нещо подобно. Хора като тях имат буквално армия от помощници – през бавачки и икономи, до лични асистенти и лични готвачи, на които им се плаща, за да те пазят от изяждането на кофа сладолед посред нощ, като цяло да се грижат за правилното ти хранене и да ти осигуряват колкото си искаш време за себе си.

Тези “знаменитости”, които ни се дават за пример като супер майки, татковци или кариеристи, водят начин на живот, който ние дори не можем да си представим. Затова е изключително нечестно и неправилно да ни се дават за примери да страдаме, че и ние след раждането си не изглеждаме перфектно.

Ние сме жени, чиято работа не е да имаме перфектно епилирани крака, грим и прическа. При нас това е бонус! Малко щастие, че си успяла да намериш време и за себе си и не си си обелила още маникюра с белачката за картофи. И в това няма нищо лошо. Да, хубаво е да се стремиш да спортуваш, да се храниш рационално и да изглеждаш добре, но в никакъв случай не трябва да се фиксираш в тази идея и да страдаш, като гледаш перфектни снимки на майки с по няколко деца, докато ти още дори не си била бременна, а вече имаш едни излишни 7 килограма.

Затова съветът ми е не вярвайте и наполовина на това, което чувате като бюти съвети, като цяло обръщайте по-малко внимание на напъните на различни селебритита да печелят още популярност и никога не забравяйте, че няма перфектни хора. Всеки си го знае, както се казва и каквото изглежда идеално отстрани, никога не е такова. Няма и нужда да бъде.

Това е красотата на живота – че всички сме различни и че има още към какво да се стремим. Иначе би било ужасно скучно.

И винаги слушайте тялото си. То ще ви каже най-добре дали може да живее на краставици и авокадо или има нужда от още нещо.