Теория и практика на първото впечатление

| от MamaMia, по Business insider |


Първото впечатление обикновено отнема само няколко секунди. Те са напълно достатъчни, за да изпитаме симпатия към непознатия или обратното – да го отпишем. Във формирането на начална представа за човека насреща играят редица фактори, които няма как да контролираме, но има и неща, които е добре да избягваме. Ето кои са те.

Недейте да лъжете

Да се лъже е лошо, а още по-лошо е да ни хванат, че лъжем. Всички учим тази основна истина от деца. Въпреки това на всички ни се случва да изтървем по някоя лъжа. По време на интервю за работа например някои от нас преувеличават постижения или изтъкват несъществуващи умения. Случва се също, когато сме на среща и искаме да впечатлим човека насреща, да послъжем.
Имайте предвид обаче, че когато говорите открито за неща, които не ви представят блестящо и честно си признаете пропуските, вие се отваряте. Човекът срещу вас ще оцени честността ви и това, че на вас може да се разчита. По този начин ще събудите доверието на събеседника си.
Запомнете: Честността провокира честност. Отношенията, основани върху искреност, винаги са по-здрави от тези, основани на заблуда или лъжа.

Не се престаравайте
Запомнете – даже животът ви да зависи от тази среща или безкрайно да искате родителите на партньора ви да ви оценят, не се престаравайте!
Ако се покажете свръхинтелигентни или готини, събеседникът ви може да реши, че се фукате.
В резултат той може да се отдръпне от вас. Бъдете честни и отворени и се опитайте да прецените дали хората ще ви приемат такъв какъвто сте.

Не бъдете прекалено отворени
Понякога от пръв поглед харесвате някого. Но не бива да му разказвате историята на живота си от първия миг.
Ако твърде много говорите за себе си, без да се интересувате какво има да каже човекът насреща, има опасност да изпаднете в неловка ситуация.
Ако пък споделите нещо, което би следвало да се пази в тайна, рискувате да изглеждате незрели, недискретни и несериозни.

Не се плашете панически от паузите
Нормално е, когато опознавате някого, разговорът да не върви гладко и да има луфтове. Не се опитвайте да ги запълвате с непрестанно бърборене – то е също толкова опасно, колкото и неподходящата шега.
Не очаквате човекът насреща да внимава в един безкраен поток от думи, нали? Така че ако разговорът започне да замира или сменете темата, или прекъснете срещата.
Не очаквайте от самото начало разговорът да тече гладко и безгрижно. Не започвайте да разпитвате или да гадаете чувствата на отсрещната страна и по никакъв начин не заповайте да си гледате телефона.

Не прекалявайте с любопитството
Винаги показвайте интерес към онова, което партньорът ви има да каже. Питайте го, проявете интерес към мнението му и слушайте внимателно, но не превръщайте разговора в разпит. Има теми, които не са подходящи за разговор с полунепознати. Класическите табута са политика, религия, пари и личен живот.
Не се бъркайте в живота на хората и не им давайте непоискани съвети от общ характер.


Повече информация Виж всички