Страната с най-самотните хора не се намира в Скандинавия

| от MamaMia |


Повече от 92 милиона млади китайци живеят сами и нямат намерение да променят това през следващите години.

Светлина върху въпроса хвърля разраснал се до огромни мащаби онлайн дебат в популярната в Китай социална платформа Weibo. Темата за „младежите и празното гнездо“ събра 2.9 миларда посетители, като само през последните 24 часа обсъждането е набъбнало с повече от 1.8 милиона коментари и споменавания.

Изданието Insider насочва вниманието си към проблема, коментирайки статистически данни, публикувани от китайското правителство миналата седмица. Според данните на властите, броят на живеещите сами млади китайци е с 15 милиона души повече, отколкото през 2018 година. Тези млади хора живеят сами по собствен избор или заради обстоятелствата. Но те и не търсят романтична връзка, а и нямат намерение да се омъжат или оженят, нито да имат деца поне през следващите 3 години.

Властите обаче не са много съгласни с това страната да изобилства от млади необвързани хора, като поведението им дори е заклеймено като „заплаха за обществото“. Огромният интерес към темата подтиква китайския политик Ху Уей да предложи проблема с „младежите и празното гнездо“ на обсъждане по време на предстоящия Национален народен конгрес. Според Уей политическото ръководство трябва да обърне специално внимание на „въпросите с брака и любовта на младежите с „празни гнезда“ като им се предложат „услуги, свързани с тяхното физическо и психическо здраве“. Политическите и обществените притеснения са също така, че феноменът на самотниците може да се отрази неблагоприятно на демографията, поне според стария в People.cn, цитирана от Insider.

Междувременно дебатът във Weibo се върти около това дали да живееш сам е въпрос на собствен избор или е по-скоро заради обстоятелства, които са извън контрола на младите китайци.

„Да си сингъл и да живееш сам не е смъртен грях. Ако беше, тогава 92 милиона от нас са за Ада“, това пише 29-годишна жена с онлайн псевдонима Baobao. Тя живее в 15-милионния град Гуанджоу и описва себе си като „сингъл до живот“. 

Има и противоположни мнения:

„С толкова много приложения за запознанства, няма причина човек да е сам. Или си много нисък, или много грозен, или си много беден. Помисли за своето семейство и за срама, който им носи син, неспособен да си намери жена“, смята ХуТаоПуТао, потребител на Weibo на 28 години от Пекин. Но други мислят, че независимо дали сам си избрал „празното гнездо“ или то те е избрало – човек трябва да може да живее своя живот, както му се харесва.

„Защо ми е тежестта на съпруга и жена, когато съм щастлив сам?“, пита YouyouZi, на 33 от 8-милионния град Нанкин. „Не го чувствам като нещастие. Сега живеем в нов свят.“

„21 век е. Работя усилено, забавлявам се усилено и имам тонове пари“, пише WuXi на 31 от Шанхай. „Ако искам да живея и да умра сама като изоставена жена с двадесет котки, това си е моя работа, която не касае никой друг.“

Китайският новинарски сайт Dazhong също се включва в обсъжданията и прави проучване сред читателите си, за да установи защо има толкова голямо повишаване на броя на младежите, които живеят сами без намерения за брак и женитба.

Около 41% от анкетираните отговарят, че основната причина за това е, че „активно са избрали да бъдат сами и да се откажат от излишни романтични обвързвания“. Други 38% смятат, че „празното гнездо“ също така е избор, направен от онези, които искат да избягат от отговорностите и на семейството. 13% отговарят, че са принудени да живеят сами, заради „жизнен и икономически натиск“, а 7% заявяват, че е, защото не могат да намерят „истинска любов“.

 


Повече информация Виж всички