Стигмата „нисък на ръст“

| от Марина Стоименова |


„Не мога да си представя да излизам с нисък мъж. Представяш ли си как ще ни гледат като застанем един до друг?“ – казваше моя позната, преди да се омъжи. Действително тя имаше сериозни предразсъдъци относно ръста на мъжете: дотолкова, че дори да срещнеше симпатичен човек със сантиметър по-нисък от нея, той мигновено минаваше в класацията „Не става“.

Разбирате, че за жена като нея – висока около 180 см – никак не беше лесно да намери идеалния. След много несполучливи срещи тя съответно сключи брак с мъж, висок над 2 метра. Той самият пък обясняваше, че редовно се комплексира от високия си ръст. Нещо повече – на улицата, в институциите, в банката, на интервюта за работа всички го гледали мрачно с присвити очи и преценявали доколко е опасен.

От което става ясно, че да си по-висок от средното е също толкова гадно, колкото да си по-нисък от средното. Най-добре си е да си средното, явно.

Е, истината е, че няма средни хора – всички има нещо извънредно в себе си и абсолютно всеки е уязвим на дискриминация.

Медиите, обслужващи интереса на същите онези илюзорни „средни хора“ разбира се много обичат да публикуват „изследвания“, които подкрепят стереотипите.

Така в нета могат да се срещнат публикации, в които се твърди (на базата на недоказали научната си стойност анализи), че средностатистическият мъж с по-нисък ръст печели по-малко и е приеман за по-непривлекателен.

Какво да кажем за тези „изследвания“? Освен че са манипулативни, те няма как да са и верни. Факт е, че има жени които избират мъжете по ръста им, но те обикновено имат предразсъдъци и за много други неща. Познатата, описана по-нагоре, точно както не харесваше ниските мъже, така и не одобряваше дебелите жени, чужденците, ромите, наркоманите и всичко, което е извън някаква нейна норма.

Но благодарение на реплики за ръста като нейните, има ниски мъже, които се комплексират относно височината си и изпитват сериозна несигурност.

За тях е измислен термина – „Наполеонов комплекс“.

Френският император Наополеон Бонапарт и днес е известен с ниския си ръст (бил е 1,69 м). Обективно погледнато ако един мъж има такъв ръст, той може да бъде с доста голям брой жени, по-ниски от него – ако ги подбира по височина, разбира се, а не по интелект, красота или друго. И все пак изразът и до днес се използва за описанието намъже, които искат да постигнат много и да имат много власт, с която да компенсират ниския си ръст.

При хората на властта е често срещано лидерите да са ниски. Сталин например е бил висок 167 cм, а Хитлер – 175. И в сегашната политическа джунгла определено прави впечатление, чесъщо властват джуджетата, както би ги нарекла моята позната: Владимир Путин (170 см.), Ким Чен Ун (170 см), Виктор Орбан (173 см), Си Дзинпин (175 см.), Борис Джонсън (175 см).

А ето и други, доста по-заслужили от изброените, мъже с нисък ръст, на които стигмата за височината някак си изобщо не им е подействала. Някои от тях са оставили по 9 деца. Други са имали толкова много жени, че са се превърнали в легенда. Трети са променили света завинаги, вдъхновявайки идеали за мир, равноправие и красота.

По-всичко личи, че всички тези мъже са имали по-съществени мисли в главите от това да се притесняват за ръста си.

Вижте галерията