Шаферки под наем – не само в романтичните комедии

| от MamaMia |


Традиционно да бъдеш поканен от приятелка или роднина да бъдеш шаферка винаги се е считало за чест и нещо, което да очакваш с нетърпение от векове. Обичаят съществува от векове. Не всеки обаче се радва на обичаи и традиции. Всъщност не всяко момиче обича да се съобразява с още 5-6 дами за облекло, стил и ритуали, а и понякога собствените ти приятелки може да се окажат толкова придирчиви и претенциозни, че на теб самата като булка да ти се отще и от шаферки, и от сватба, и от приятелки дори. И може би да ти се прииска да можеше, ако държиш на ритуала, но и на нервите си, да си осигуриш експертна услуга, също както тази на DJ-я или аранжора на цветя. Е, както обикновено, се случва, докато да си помислиш нещо, някой някъде другаде вече го прави. Звучи като подходящ сценарий за евтина романтична комедия, но всъщност е истина.

В Китай да придружаваш булката до олтара в качеството на професионална шаферка се превръща във все по-процъфтяващ бизнес. А какво мислите за него, можете да прецените сами. Лично ние сме пас – колкото повече размяна на продукти и услуги е намесена в церемония, толкова повече, струва ни се, отпада личният и сантиментален елемент.

Професионалните шаферки все повече се превръщат в норма за китайските булки, които планират голямо сватбено тържество, съобщава Fortune. 

Една от компаниите за наемане на шаферки и шафери, базирана в китайския град Ханджоу, твърди пред държавната телевизия CCTV, че броят на регистрираните ѝ членове е нараснал до 50 000 от пускането ѝ през февруари и че е получавала 10 до 20 поръчки на ден през последния месец. Шаферките могат да бъдат наети чрез сватбени агенции или от частни лица, а услугите се рекламират и в социални платформи като Weibo.

В TikTok, който е познато под името Douyin в Китай, се разпространява хаштаг със значение „шаферки под наем“. Чрез него потребителите имат достъп до множество видеоклипове по темата, за професионалните шаферки и как точно те могат да спестят на булката грижи и усилия, но без да ѝ откраднат светлината на прожекторите.

Булките могат да предявяват изисквания относно външния вид, теглото и личността на бъдещите шаферки и дори техните академични постижения. Според 22-годишна професионална шаферка, пандемията е подпомогнала развитието на индустрията за шаферки под наем. Политиката на Китай за нулево разпространение на COVID-19 води до безкомпромисни затваряния на големи градове като Шанхай за продължителни периоди, затваряйки милиони хора в домовете им и правейки невъзможно пътуването на много шаферки, които са първи избор на булките. В някои случаи обаче, когато не е имало пречки поради локдаун, бъдещите булки все пак са избирали да наемат шаферки, защото са смятали, че техните приятели не могат да отговорят на очакванията им в деня на сватбата. Шаферката разказва още и че по нейни наблюдения за булките е важно шаферките да са неомъжени и да не са по-високи от тях.

Как протича типичният работен ден на шаферката?

В един стандартен работен ден тя се събужда в 4:30 сутринта, за да се подготви за сватбата, и се очаква да прекара деня в правене на снимки, забавление на гостите и вдигане на наздравици, докато сватбеното тържество приключи около 20:00 часа, което е обичайният за Китай час за финал на сватби и други церемонии и празненства. По време на тържеството шаферката не следва да издава, че е наета срещу заплащане. Тя има проста предварително създадена история и най-често се представя за стара приятелка или съученичка на булката. Очакване към шаферките е и да пазят булката от прекаляване с алкохола – например при вдигане на сватбени тостове с всеки един от гостите поотделно, шаферките се включват, за да пият вместо булката

Тъмната страна на професията

При изпълнение именно на последното описано задължение самите шаферки рискуват алкохолно натравяне, изпадане в неадекватно и уязвимо състояние, хоспитализиране. Шаферките също действат като последното „препятствие“, преди младоженецът да може да влезе в апартамента за първата брачна нощ след празненството (подобно на нашата традиция за разбиване на врата при взимане на булката, само че в случая на финала на сватбата, вместо да я предхожда).Тази роля често води до непристойно поведение на младоженеца и неговите шафери или приятели. Нерядко шаферките се озовават в нежелана от тях роля, принудени да участват в ритуали от сексуален характер, да търпят намеци, предложения или твърде инвазивно мъжко поведение, нежелани физически докосвания. В екстремни случаи биват събличани, случват се опити за нежелан сексуален контакт. Повечето оплаквания за алкохолно отравяне, сексуален тормоз и злоупотреба с шаферки са концентрирани в селските райони и провинции на Китай.

Извън това е все по-разпространено и прекрачването на граници в изискванията към предоставяните от шаферките услуги. Някои от желанията представляват откровено експлоатационни практики и изразяват цинично, грозно и заробващо отношение на превъзходство. Работата на шаферките преминават от придружаване на булката до постепенно изискване да палят цигари, да хранят гостите с плодове, да танцуват бавни танци, притиснати до гости, без да е приемливо да откажат при нежелание, както и да изпълняват танци или скечове, при които свалят дрехите си или ролята им изисква някаква форма на самоунижение. Само защото са им платени пари.

Вижте още: 

Ако можех да променя нещо в сватбата ми, щях…


Повече информация Виж всички