Първото бебе за 2020 е страхотно, но коментарите за него са срамни

| от MamaMia |


Когато се роди дете, особено в страна с отрицателен демографски прираст, би трябвало това да е огромен повод за радост, независимо къде е проплакало бебето и коя е майка му.

Малкият Райчо се роди минута след полунощ на 1 януари 2020 в пловдивската болница „Свети Георги“ и беше записан като първото бебе за новата година. По същото време в АГ-болница във Варна е проплакало момиченце – Елиса, което също е обявено за бебе на 2020 година. Кое действително ще бъде „бебето на 2020“ е въпрос на секунди и все още не е ясно. Но новината и за момченцето, и за момиченцето предизвика вълна от срамни коментари в социалните медии.

Някои от писанията, независимо че са оставени от профили на лица с две имена и собствена снимка – са толкова безсърдечни, че човек започва да се чуди дали наистина са създадени от човешки същества или от програмирани в омраза ботове. Или от тролове, които нарочно целят да насаждат разделение, хейт и расистки настроения.

Коментарите гравитират около ромския етнос на майката на Райчо – Анка Ангелова, която е на 20 години. Тя пожела пред телевизионната камера детето й да завърши средно образование и след това да има собствена работа. Самата Анка е учила висше образование, специалност „Бизнес администрация“, но сега е безработна.

Другата родилка – Антоанета Илиева, e на 25 години и Елиса е нейната трета дъщеря. Отново етносът на Антоанета според някои е повод тя да не трябва да бъде обявена за „българска родилка“. Страховито много от коментиращите успяват да обвинят и двете жени, че са от „онези, които раждат заради помощите“ (то пък едни помощи…). Някои „шегобийци“ напомнят, че има „напредък“ – предишните години първите бебета на 1 януари са били родени от 13 или 16-годишни. Съответно 20-годишната родилка е „истинско чудо“.

„Циганите са виновни“ е лайтмотивът в по-голямата част от близо 450-те коментара под новината, публикувана във фейсбук-страницата на bTV.

Най-тъжното е, че негативни намеци за етноса на „Хасанчо“ има и под коментарите в специализирани майчински страници.

Явно ужасът, че „циганите ще ни превземат“, докато „ние плащаме за тях от данъците си“ се прокрадва и сред средностатистическите майки. Срамно и странно е, защото именно те би трябвало най-добре да знаят, че „дете се ражда трудно, а още по-трудно се гледа“.

Нищо ново, впрочем.

Много от българите са изявени словесни расисти – в много семейства и общности да се изказваш гласно срещу „цигани“, „турци“ и „негри“ се смята дори за проява на добър тон – един вид си загрижен за общността и традициите родолюбец. Телеещият расизъм у нас се възпитава още от училище и често е облечен в потури и калпак, пее народни песни и се захранва с възрожденски пориви, поляти с ракия. „Аз съм българин, а ти какъв си?“, грачат расистите по форумите и с удоволствие започват да възпитават, поучават и назидават други българи, които по случайност имат име или профилна снимка, издаваща друг етнос.

Българският расист няма жал: той дава мило и драго за доброто на родината, но мрази повечето аспекти на тази родина, включително етническото й многообразие.

А родилките и бебетата са най-лесните за удар мишени. Според расистите „циганите са недосегаеми“, за разлика от другите „етноси“. Заслепени от омразата си към малцинствата, някои дори привиждат заговор срещу българската нация, след като „призът“(?) Бебе на годината всеки път се „дава на роми“…

Но ако погледнем в дълбочина, не ромската общност, а средностатистическият, отгледан от „чисти българи“ расист, е най-удобният електорат на политиците.

Всеки по-далновиден човек отдавна е разбрал, че етническото напрежение у нас внимателно се контролира и държи именно в „тлееща“ фаза, за да може при нужда да се възпламени за постигане на политически цели: дали ще е Гърмен, Катуница, Орландовци или Столипиново, няма значение. Важното е хората да могат планирано да се хващат за гушите, за да може през това време да се „свършат едни неща“.

Така че, ако и вие се чувствате изкушени да ръсите омраза към друг българин с различен от вашия етнос, знайте: всеки път когато пишете уж невинен статус във социалните медии против „циганите“, някой добре охранен „продавач на омраза“ потрива доволно ръце и си мисли как точно да монетаризира вашите страхове и предразсъдъци. И ще успее. Докато вие ще си стоите нещастни и пълни с омраза и недоволство.


Повече информация Виж всички