Отровните приятели, които да изкорените от живота си

| от Ния Лазарова |


Знаете ли, че приятелите са семейството, което сами си избираме?

Докато на Коледа, Великден и други семейни празници трябва да преглъщаме със стиснати зъби и крива усмивка хапливите забележки на някоя леля или от куртоазия да се смеем на шегите на невероятно досадния мъж на сестра ни, то поне с приятелите си можем спокойно да си отдъхнем и да говорим без да премисляме внимателно всяка една дума.

Би трябвало да е така, но всъщност доста често е обратното. Без да усетим, сме се „увъртяли“ в едни такива зловредни псевдоприятелски отношения, които много повече ни натоварват, отколкото радват.

Всеки контакт с тези „приятели“, независимо дали на по чаша вино, по телефона или в месинджъра, преминават в нестихващо опяване от тяхна страна за мъжа, майката, бабата, съседката, колежката, кучето, детето, времето, общината и кое ли още не, което им причинява жесток житейски дискомфорт. С други думи – не спират да ви мрънкат!

Е, това да беше, с мед да го намажеш, както се казва. Кой ли не мрънка от време на време! Имаме нужда от това, за да изпуснем парата и след като сме се оплакали от целия свят, да усетим облекчение и с усмивка да си кажем, че нищо не е чак толкова страшно.

Но отровните приятели имат нужда от вас само за да ви натоварят с всичките си малки и големи, а често и преувеличени проблеми, както и да говорят единствено за себе си.

Те не се вълнуват от това как сте прекарали почивката си, нито как е преминало кратичкото ви пътешествие в Италия, по-скоро мятат хапливи забележки, че не биха се доверили на нискотарифните авиационни компании и „то толкова красиви места има из България, какво ще ходя да троша пари в чужди страни!“

Интересът им към личния ви живот е концентриран единствено в намирането на лошите неща в него, да ви ги наврат в очите и задължително да споменат „аз ти казах!“ или още по-силното „преживял/а съм същото, ама при мен беше по-сложно!“

Този тип приятели трябва да бъдат изкоренени от живота ви

Много често продължаваме да ги държим около себе си от криворазбрано чувство на задължение и отговорност към тях, защото се познаваме от доста време, преди сме били много близки, споделяли сме си много и интимни неща и т.н. Това обаче не са достатъчни причини да продължаваш да държиш зловредни за теб хора в живота си.

Разбира се, най-добре ще е първо да подходиш открито и да споделиш на „отровния“ приятел, че те натоварва с това и това, че комуникацията ти тежи поради еди-кои-си причини и без да се караш, но с честни и открити думи да кажеш, че това или ще се промени, или ти ще си тръгнеш.

Също като във връзките с партньора, и в приятелските е нужно обсъждане на взаимните проблеми и старание от двете страни.

Затова и когато усетите, че изпитвате много повече негативи, отколкото позитиви и не можете да си спомните от колко време продължава все така, значи е време да се разделите без угризения и драми.

Животът е прекалено кратък, за да си изядеш десерта последен и да страдаш от скапани връзки, без значение от какъв характер са, затова действайте ?