Най-вървежното образование е във Facebook университета, колеги!

| от Слави Искренов |


Висшето образование не било на ниво и ала-бала. Ама на всеки нормален човек с Facebook в телефона му е прозрачно, че то вече даже е напълно безсмислено. На всеки коментиращ под постове във Facebook му е напълно ясно, че онова, стандартното образование е тотално изместено от университета на социалните мрежи. Трябва да си удивителен загубеняк да ходиш на лекции, да се мъчиш, да четеш, да се явяваш на изпити и каквото там още правят студентите, щом може да постигнеш същото ниво, че и отгоре, просто цъкайки из Facebook от леглото и от тоалетната чиния. И освен това го изкарваш безплатно и много по-бързо. Е, нямаш диплома на хартийка, но всеки може да провери активността ти и да схване колко е високо нивото ти по различните завършени от теб специалности във Facebook.

Facebook университетът ни дава мега актуално образование – според активната в момента световна тема, всеки по-светнат може гига бързо да си набере китката с всички необходими знания. Няколко заглавия и откъса от по-масово шернатите статии, следване на две-три групи с дълги имена, малко от Кировците (Скалата и Брейка) и готово! Вече си на ниво да пишеш коментари с главни букви, да ругаеш сосно и да обясняваш къде бъркат ония с титлата пред името им (купена?!) и заетите постове (с връзки?!). А когато не си намираш линка или не се сещаш за важния цитат по темата – тогава ще разчиташ на смелостта да се юрнеш в широките Facebook полета на споровете и плюенето, въоръжен само с преценката си, свещеното си мнение и личната си логика, кво – що па не.

Ето ги и 4-те най-вървежни напоследък области във фейсбук образованието:

Авиация, военно дело и дипломация

Новина за покупка на изтребители. И хоп! Facebook е поръсен като от кемтрейлс с няколко хиляди нови бригадни генерали в помощ на българската авиация. Тема – война. Джинк! Няколко десетки хиляди военни стратези с готовност разясняват за широките маси с Facebook коментари недалновидността и нелепите ходове на руски, украински или натовски тъпаци. Ами да – не сте ли виждали как всеки редовно пръкнал се във Facebook висшист по тези специалности може да обори за секунди всеки от ония уж учили и практикували десетилетия неадекватни съветници на политици, генерали и тем подобна сволоч. Като не знаят да питат във Facebook, бе!

Вирусология и имунология

Ако COVID-19 пандемията носи някакви позитиви (освен че в глобалната беда хората станаха по-задружни, топли и състрадателни и че по време на локдауните се създадоха едни от най-великите световни творби в областта на литературата, музиката… оооф, чакайте малко, не, всъщност само очакванията бяха такива), то един много тлъст позитив е, че Facebook формира десетки хиляди доценти и професори вирусолози и имунолози – и то само в България. И то за има-няма няколко седмици, взели изпита си и получили бойното си кръщене в коменатари и спорове с други потребители на мрежата. Здравната ни система скоро ще цъфти!

Всякакви криптовалути

„Не е нужно да си копал, за да разбираш от земеделие“ е нещо като девиз на финансистите от днешните модерни и бързообразователни времена. Нали, защо трябва да си инвестирал, да си копал биткойни, да си печелил по фондовите борси, да си търгувал с акции и криптовалути. Колко му е да прегледаш това-онова тук-там из Facebook и цак! – вече разбираш актуалните финансови теми на нивото на Харвард и Станфорд. Ми да, то нали ги видяхме Кирил Петков и другите от Харвард докъде го докараха с образование от старомодните университети. Колко да е трудно да си Facebook финансист – ми хич не е.

Политология

Вижте ги нашите политици! И дори да не се заглеждате по Волен и подобните му, а по тия, дето по-малко се бият и по-рядко блъскат по стъклата на районното – колко изобщо от народните представители и министрите в последните десетина години са завършили Политология?! Така, като ги гледам – сигурно двама-трима макс. А всички са политици! Е, зацепвате ли сега колко малко е нужно да си изкараш Facebook образованието по Политология, за да имаш „конфиденса“ веднагически да се спуснеш с пяна на уста срещу всеки на различно мнение в коментарите из Facebook страниците и фийдовете на приятели и неприятели. Давай, сей мъдростта си смело, висши Facebook политологе! Ти можеш!

И накрая – понеже аз се пробвам чат-пат за висше по Пророчество и предсказания, предвиждам, тук и сега, напълно безплатно за вас – че скоро най-актуална ще е специалността Извънземни същества и извънземни технологии. ТЕ идват!

Вижте още:

Неграмотните деца може би си имат неграмотни възрастни


Повече информация Виж всички