Най-гадничките изненади, които дебнат от Facebook фийда

| от Слави Искренов |


Както не ми е приятно да гледам некролозите по стълбовете и спирките навън, така има и публикации, които ми е гадничко да ми излизат във Facebook фийда. Особено онези, които – баам! –  изскачат в него неочаквано и дори и да реагираш на секундата, вече не могат да бъдат отвидяни (как е на български „unseen“?). Ето – четете и се плашете (да, понеже дори и само напомнянето за тях предизвиква неприятни мравучкания по косматия ми гръб):

Реклами на продукти срещу грозни здравословни проблеми

Не знам как иначе да обобщя онези реклами, в които за да разбереш ясно, че говорят на теб (ако имаш такъв проблем), ти показват нокти, отвратително враснали се в кожата на пръстите на краката, псориазисна кожа, папиломи и брадавици по клепачите и развалени зъби. Дълго „бляаааак!“.

Височини

Сега, това може да си е просто мое си, но понеже имам страх от височини и само като ми се мернат във фийда снимки на хора, дето висят от някакви ръбове на някакви скали, а отдолу е бездна – и поддрисквам леко!

Полуголи готини мацки

Те са си супер. И туъркващи, и рекламиращи секси бельо, и правещи уж йога и всякак. И по принцип са повече от добре дошли във фийда ми. Но! Когато си на публично място и заобиколен с хора, които е много вероятно да зяпат в екранчето ти, не би искал да приличаш на тъжен чикиджия, нали.

Приличащи на бившата

Случвало ли ви се е? Цъкате си в нелошо настроение из глупостите, постнати от хора и страници и изведнъж – ааа! Виждате снимка, в което момиче, приличащо на бившата ви (която още не ви е безразлична, може и в лошия смисъл), се е хванало за ръка с някакъв или пък е някъде, в град/държава/заведение, където не очаквате, че може да е и т.н. неприятни изненади.

Вижте още: Ако всичките ти бивши са „онзи капут“, вероятно онзи счупеният си ти

Неприятни, защото в първата секунда вие все още не може да осмислите и да схванете, че това е момиче, което само прилича на бившата ви. И дори, като го осъзнаете, ви остава едно такова кофти усещане, все едно се е случило наистина.

Хора, които се пребиват

Има смешни такива клипове, но има и такива, при които си личи, че после хората са за болница. Да не говорим, че има ненормалници, дето постват и просто катастрофи! Хиксчето горе вдясно и така.

Сторита

Аз и по принцип избягвам сторита. Самите сторита не че са стряскащи, нали. Просто нали отскоро Facebook ги пуска сред постовете във фийда. И както си гледам аз, уж обикновен пост, и така се сепвам, като се усетя, че е стори! Защото нали после собственикът на сторито разбира, че ти си го гледал и излиза, че само си воайорствал, а не си сложил реакция! Може и да не е точна такава схемата, но обичам само аз да си знам какво и на кого гледам и не му реагирам.

Болни дечица

Не искам да НЕ са във фийда. Просто ужасно ме натъжават и ми натежава, когато попадам неочаквано на клипове и снимки със страдащи (да не използвам и по-силни думи) деца. Един от най-зловещите факти е, че трябва да се разчита на състраданието на хората и желанието им да помогнат финансово, а не на държавата, но това е друга тема. Не искам да НЕ са във фийда, защото трябва да им се помага. Но е вярно, че ми действат фрустриращо и би било идиотско да не ми…

Осакатено кученце или котенце

На което да му съберем парички да се оправи. Мъчно ми е, не съм идиот, обаче предпочитам да даря за детенце и да, за разлика от предните споменати постове, такива бих предпочел да не виждам във фийда си и да ме сдухват без полза за тях.

Внезапно аудио

Тази рязка звукова гилотина е просто отвратителна. Обикновено аудиото е умишлено твърде засилено, когато е реклама (като на рекламния блок в телевизиите) и още от първата секунда влиза с двеста, да не може да реагираш. Понякога буквално подскачам и после ги псувам – ако това целят, честито им! Лошото е, че и много инфлуенсърчета и подобни се научиха да започват от първата секунда, без право на подготвеност на скролиращото потребителче, с рязкото им подвикване „Хеееей!’, „Йооо!“ и подобни – пак сякаш нарочно! Ами, що не си…!!!

Вижте още: Бебе съди майка-инфлуенсърка?

Снимки на Тошко Йорданов

Трябва ли да пояснявам?!

Насилие върху животни

Категорично против дрането на норките, рязането на човките на гъските и експериментите със зайчета съм. Но благодаря, не искам да търсите човечността ми внезапно, докато си скролирам безгрижно.

Неволно цъкване

Това не е нещо, което ти се появява във фийда, но е нещо, което може да доведе до много главоболия. Както си скролираш и дали защото за малко ти се изплъзва леко телефонът или просто от невнимание – цък! Олеле! За милисекунда вече си цъкнал някъде нещо, което може да е от Facebook-ужасно до най-Facebook-ужасно!

Вижте още: За селфито, идеалите за красота и нуждата да бъдем лайкнати от Теньо от Копривщица

От това да лайкнеш неподходящ пост (дори да го отлайкнеш, нотификацията за харесването вече е отлетяла към човека) или да боднеш палец нагоре за окей пост на неподходящ човек, та до това да пратиш покана за приятелство на непознат (и неподходящ) човек (това не мога да го обясня как става точно, щото не е само едничко цъкване, но ми се е случвало повече от веднъж – и единия път даже, докато отида да изтрия поканата, цак – човекът вече я прие!). Пу-пу, да не ви се случва!

Ухапани от насекоми телеса

Има една чудничка група, която много харесвам – тя е за снимки на насекоми и опитни ентомолози ги разпознават. Самите фотографии често са топ и т.н. Да, обаче има едни членое на групата, които решават, че трябва да питат от какво са ухапани и си показват части от телесата (обикновено грозни и в близък план). А често това се оказват просто някви пришки и подобни, а не ухапвания (е, да, чел съм коментарите от любопитство, какво!).

Вижте още: 

13 типа майки, които ще срещнете в социалните мрежи


Повече информация Виж всички