Когато любовта трае 71 години

| от Лилия Огнянова |


Казват, че дългогодишните бракове на нашите баби и дядовци са се дължали на факта, че тяхното поколение е учено да цениш вещите, а не да ги изхвърляш, когато им се наситиш.

Дали това е вярно или не, не можем с точност да кажем, но пък е хубаво, като чуваш, че някоя двойка е изкарала 60 години заедно. Два ти мотивация, че истинска любов и уважение съществуват някъде там.

Поредната доказателство за силата на любовта и уважението идват от Джон Макей и вече покойната му съпруга Едит Шейнер.

Тя е еврейка, попаднала в лагерите на смъртта, без надежда за спасение и щастлив живот. Той е войник, който участва в спасението на хиляди души от хитлеристките концлагери. От нейното семейство единствените, които оцеляват, са тя и майка ѝ. Останалите 39 роднини са избити в лагерите.

През 1944 година обаче Джон заедно с останалите войници от взода му нахлуват в лагера на Едит и спасяват всички в него. Пламъците на любовта между тях обаче припламват по-късно. След победоносното освобождение на лагера се състои празнична вечеринка, на която

Джон праща свой приятел да попита Едит дали би танцувала с него. Тя изпраща своя приятелка да му каже, че ще го направи само, ако той лично дойде и я покани. Събирайки кураж и сили, Джон поисква ръката ѝ не само за танц, но и за цяло живот.

Двамата се женят на 17 юли 1946 година и следващите 71 години са неотлъчно един до друг. Имат две деца – Шарън и Питър, а вече и внуци.

На 14 февруари тази година те празнуват последния си Свети Валентин заедно. Едит умира малко по-късно на 92 години, а Джон е неотлъчно до нея.

Тяхната история е доказателство, че романтиката не е само във филмите, а от истинската любов никой не е застрахован ?


Повече информация Виж всички