Какво е „синдром на последната песен“

| от MamaMia |


Почти на всеки е познато състоянието „да ти се втълпи песен“, наричано още „синдром на последната песен“ (last song syndrome). Това е неосъзнато, но доста натрапчиво повтаряне на мелодия, текст или части от песен, която сме чули наскоро и която сякаш ни „обсебва“ – понякога с дни.

Някои хора определят неконтролируемото въртене на една и съща песен или мелодия в главата си като досадно, докато за други това може да е вдъхновение и да послужи като творчески порив. Във всички случаи „синдромът на последната песен“ наподобява симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). Също така при хора, които вече страдат от ОКР, „втълпяването на песен“ се случва по-често и е по-натрапчиво, отколкото при хора без тревожни разстройства.

Антъни Уейн Уолтърс от Уелс е от хората, които цял живот са страдали заради „втълпяването на песни“ в главата си. 55-годишният работник от град Глин Нийт споделял неведнъж, че неговата обсесия от дочути мелодии била толкова голяма, че го депресирала и заради втълпяването на дадено музикално произведение не можел изобщо да спи. Като резултат от обсесията, през януари тази година Антъни решава да приключи с живота си и скача от 25-метров виадукт.

В бележка, оставена до баща си, с когото живеели в една къща, Антъни обяснява, че в главата му се върти неназована песен постоянно, която буквално го „убива“. Преди да се вземе решението да скочи от виадукта в град Глин Нийт, той се обажда на свой приятел и обяснява, че се чувства депресиран от много време и не може да спи, затова възнамерява да сложи край на живота си. Неговият приятел информира полицията в Южен Уелс за обаждането. Малко след това полицаите получават обаждане от самия Уолтърс, който им съобщава, че се намира на виадукта. Полицаите се озовават на сигнала и правят опити да откажат Антъни от намерението да скочи, но той им казва, че няма смисъл и се хвърля във водите на реката.

Уолтърс оставя завещание и предсмъртна бележка, с която се извинява за действията си и обяснява, че причината за самоубийството е, че бил обсебен от „синдрома на последната песен“. Той постоянно търсел онлайн неназованата песен, затова предпочитал да умре, отколкото да търпи повече това състояние.

Според д-р Кели Якубовски от музикалния департамент в универсиетета вДърам, Великобритания, около 98% от хората някога са имали натрапчиво втълпяване на песни и мелодии, като обикновено това се случва поне един път седмично.Антъни Уейн Уолтърс обаче е имал психични проблеми и е бил диагностициран с обсесивна невроза и компулсивно разстройство.

СпоредBritish Journal of General Practice натрапчивите песни и мелодии не винаги са неприятно изживяване, но за хора с ОКР последствията може да са тежки. В крайна сметкасъстоянието отминава сравнително бързо.

Смята се, че мозъкът „закача“ някоя песен или мелодия, когато е сравнително свободен от други действия. В съвсем друга крайност обаче е състоянието на Антъни, чиито мозък не е можел да върши абсолютно нищо друго, защото е бил зает с обсесията си по дадена мелодия.