До 5 години затвор заради прозрачна рокля на кино фестивала в Кайро

| от MamaMia |


Египетската актриса ще бъде съдена през януари, защото по време на филмовия фестивал в Кайро тази седмица, е била с прозрачна рокля, която е излагала на показ краката й.

45-годишната Рания Юсеф се яви в четвъртък на заключителната сесия на Международния филмов фестивал в Кайро облечена с открояваща се черна дантелена рокля върху стегнат черен корсаж.


View this post on Instagram

A post shared by Rania Youssef (@raniayoussef_) on

Роклята провокира двама адвокати да подадат жалба срещу нея с обвинението, че „подбужда разврат“. Наказанието за подобно деяние в Египет е до до пет години затвор.

Първият иск е подаден от Амро Абделсалам, а вторият – от Самир Сабри, друг адвокат, известен с делата си срещу знаменитости.

Сабри казва пред АФП, че външният вид на Юсеф „не отговаря на обществените ценности, традиции и морал и поради това подкопава репутацията на фестивала и репутацията на египетските жени в частност“.

Юсеф пусна „извинение“ в официалния си акаунт в Twitter, както и в Инстаграм, на „многото хора“, които са били разгневени.

Синдикатът на египетските актьори също се изказа, без обаче да споменава Юсеф или друга знаменитост.

„Външният вид на някои от гостите на фестивала не е в съгласие с традициите и ценностите на обществото и това подкопава фестивала и съюза, който е отговорен за поведението на членовете му“, се казва в изявление.

Юсеф, която е член на съюза, написа: „вероятно сгреших, че избрах да нося тази рокля. Това беше първият път, в който я нося и не осъзнавах, че ще предизвика такъв отзвук.Потвърждавам ангажимента си към ценностите, върху които бяхме отгледани в египетското общество“.

Междувременно дизайнерката на роклята изтри профила си в Инстаграм.

Египет е известен с консервативното си общество.

По-рано тази година прокуратурата задържа за няколко дни египетската певица с обвинението „подбуждане към разврат“, тъй като неин видеоклип, включващ чувствени ориенталски танци, беше станал виайръл в интернет.

Миналата година друга поп певица бе осъдена на две години затвор заради провокативно видео. Наказанието й беше намалено до една година след обжалване.


Повече информация Виж всички