Човечеството преживява бум в броя на ражданията на близнаци

| от MamaMia |


По света днес има много повече близнаци, отколкото във всеки един друг период от близката – а най-вероятно и от древната – история. Такъв е изводът от първото подробно глобално изследване на ражданията на близнаци, осъществено в Оксфордския университет.

Изследването е проведено от професор Кристиаан Монден от Оксфорд, който работи заедно с професор Жил Писон от френския Музей за естествена история и с професор Йерун Смитс от холандския университет Радбауд. То е публикувано преди дни в медицинското издание Human Reproduction.

Екипът учени установява, че глобалният ръст на раждането на близнаци е с една трета по-висок спрямо 80-те години на 20 век. От 9.1 на 1000 между 1980 и 1985 година, ражданията на близнаци са нараснали до 12 на 1000 между 2010 и 2015 година. Това означава, че в наши дни в света се раждат около 1.6 милиона близнаци всяка година.

Всяко 1 от 42 деца, родени в днешния свят, е близнак.

„Относителният и абсолютният брой на близнаци в света е по-висок, отколкото във всеки един период след средата на 20 век и може би това е абсолютен рекорд за всички времена“, смята професор Монден. „Това е важно, защото ражданията на близнаци се свързват с по-висока смъртност сред бебетата и децата, както и с повече усложнения за майките и бебетата по време на бременност и по време и след раждане“.

На какво се дължи прирастът в броя на близнаците в световен план?

Според изследването за това допринасят два фактора.

Първият и основен е ръстът на методите за асистирана репродукция, като например IVF (инвитро фертилизация или инвитро оплождане), изкуственото осеменяване и овариалната стимулация (стимулация на дейността на яйчниците), които се свързват с по-голямата вероятност от зачеване с близнаци.

При процедури като инвитро фертилизация, често лекарите имплантират по-голям брой оплодени ембриони в матката, за да увеличат шанса за успешна бременност. Затова и не са редки случаите, когато два ембриона се превръщат в зародиши и в последствие се раждат близнаци. Това повишава ръста на раждания на близнаци глобално.

Методите за асистирана репродукция първоначално започват да се прилагат в по-богатите страни през 70-те години, като през 80-те и 90-те достигат до развиващите се икономики в Азия и Южна Америка, преди да достигнат до Югоизточна Азия и Африка в началото на 21 век.

Другият фактор за големия брой близнаци е по-късното раждане, което се наблюдава в много държави през последните десетилетия. Шансът за зачеване на близнаци се увеличава с възрастта на майката, което означава, че колкото по-дълго чака една жена, преди да забременее, токова по-висок е шансът й да зачене с близнаци.

За да изследват тенденцията, учените са събрали информация от 165 държави за периода 2010-15 година. С данните са покрили 99% от световното население. След което са съпоставили информацията от периода 1980-85-а, събрана от 112 държави.

И през двата наблюдавани периода, Африка се отличава с най-висок относителен ръст раждания на близнаци, който не показва значително повишаване през годините. Тази тенденция е различима особено при ражданията на двуяйчни близнаци (родени от две различни яйцеклетки) и според учените се дължи на генетични особености при африканското население. 80% от всички раждания на близнаци в света се осъществяват в Азия и Африка. Но Европа, Северна Америка и Океания постепенно наваксват.

„Абсолютният брой раждания на близнаци е нараснал навсякъде, с изключение на Южна Америка“, казва професор Монден. „В Северна Америка и Африка, ражданията на близнаци са с 80% повече, а в Африка това повишение почти изцяло се дължи на прираста на населението“.

Повишението в броя на близнаците се дължи основно на по-големия брой дизиготни (двуяйчни) близнаци, а при еднояйчните близнаци (от една яйцеклетка) има малка промяна в прираста с времето.

Според учените, тази тенденция ще се задълбочи в бъдещето.

„Повечето данни показват, че сме в пика при страните с високи доходи, специално в Европа и Северна Америка. Африка ще бъде един от основните двигатели през следващите десетилетия“, казва професор Писон. „Можем да станем свидетели на комбинация от ниска обща пловодитост, по-висока възраст на раждане и повече асистирана репродукция. Първото води до по-нисък брой раждания на близнаци, а вторите две – до по-висок.“

Според професор Писон обаче общият ефект от всички тези различни тенденции е труден за предвиждане. Екипът възнамерява да опресни данните с информация, събрана след 2020 година, чрез която ще се проследи дали наистина броят на ражданията на близнаци е достигнал пика си в страните с високи доходи и ще изчисли ефекта на методите за асистирана репродукция, които стават все по-популярни в страните с ниски и средни доходи.


Повече информация Виж всички