Ако не се казваха Уилям и Хари

| от Лилия Огнянова |


За своя 10-годишен брак принцеса Даяна и принц Чарлс са имали редица несъгласия и проблеми. Избирането на имена за децата им не е направило изключение.

Както често се случва в двойките, майката и бащата, както и семействата им, имат съвсем различна представа и желания как да нарекат наследниците си. Всеки настоява на своето и може да се стигне до сериозни разпри и раздори във фамилията.

Когато обаче става дума за потомци със синя кръв, нещата се усложняват още повече. Или пък опростяват, тъй като изборът на имена не е чак толкова голям.

Родителите са напълно лишени от свободата да дадат какво да е име, което им харесва, на детето, а са задължени да се придържат към установени норми и най-вече да изберат такова име, на което ще пасва перфектно титлата “крал” или “кралица”.

И така, докато холивудските знаменитости залитат във всякакви ексцентрични проявления като Ябълка, Мойсей (справка – децата на Гуинет Полтроу и Крис Мартин), Светец, Север, Чикаго, Буреносна (справка – кланът Кардашиян) и т.н., в кралските семейства се набляга на класиките като Елизабет, Виктория, Хенри, Филип, Джордж и т.н.

Когхато Диана ражда първият им син през юни 1982 година, момчето получава дългото, но пък красиво име Уилям Артър Филип Луис (William Arthur Philip Louis). Две години по-късно на бял свят се появява и второто им момче, което е наречено Хенри Чарлс Алберт Дейвид (Henry Charles Albert David).

Оказва се обаче, че първите имена, с които всички вече така добре познаваме принцовете, са избрани и най-вече наложени изцяло от Даяна.

В публикуваната през 1992 г. книга “Diana: Her Story”, написана от Андрю Мортън и посветена на принцесата, става ясно, че съпругът ѝ настоявал момчетата да се казват Албърт и Артър. На нея обаче това ѝ се видяло прекалено старомодно и недопустимо, затова направила всичко възможно да се наложи над принца и децата ѝ да получат по-съвременни и красиви по нейно мнение имена.

Така момчетата са наречени Уилям и Хенри, а останалата част от пълните им кралски имена е дело на татко им.

Интересното обаче е, че когато биват коронясвани за крале/кралици, наследниците имат право да изберат кое от всичките им дадени имена да стои след титлата.

Пример – ако баща им получи трона от майка си кралицата, то той може да избере да бъде крал Джордж Седми, след като пълното му име е Чарлс Филип Артър Джордж (Charles Philip Arthur George).

Принц Уилям от своя страна се постара при кръщаването на двете си деца да почете и двамата си родителя – момченцето е Джордж Александър Луис (George Alexander Louis), а момиченцето Шарлот Елизабет Даяна (Charlotte Elizabeth Dianа).

Сега очакваме да разберем първо какъв пол ще е третото им дете, което е на път и след това как ще се казва.


Повече информация Виж всички