Как нараняваме кучето си, без да разберем

| от MamaMia* |


Без съмнение всички добри стопанни искаме да осигурим на кучето си възможно най-добрия живот, но колкото и ужасно да звучи, понякога го нараняваме неволно, а най-честите начини, по които го правим, са сходни.

Липса на физически активности

Едно от нещата, от които кучето се нуждае толкова, колкото от храната и водата, са редовните активности. Регулярни дълги разходки, игра или тичане. Тези основни дейности също така помагат да се предпази домашният любимец от различни заболявания, като затлъстяване. Повечето хора извеждат кучетата си само за кратки разходки за тоалетна и това е всичко, но то не е достатъчно. Продължителността на необходимите разходки зависи от породата. Има кучета, които се нуждаят от физическа активност по-често от другите. Ако кучето не е в състояние да вложи енергията си в дълги и  активни разходки, то ще се опита да я използва по различен начин, например, дъвчейки вещи в дома като мебели, книги, килими и т.н. Затова осигурете на кучето си нужните упражнения, поддържайте го активно и здраво.

Липса на социализация

Социализацията ТРЯБВА да бъде един от основните приоритети на собственика. Куче, което е свикнало с хора и други животни, е много по-приятен спътник. Освен това помага за подобряване на психологическото му състояние. Например кучето ще бъде по-стресирано и уплашено в нова или необичайна ситуация, ако собственикът не е обърнал внимание на социализацията. Също така може да затрудни животното да общува правилно с когото и да било друг, освен собственика. Важно е да се уверите, че през първите 12 до 14 седмици полагате много усилия за напредъка на социализацията на вашето куче. Този период е известен още като фаза на натрупване на впечатления. Ако през този период кучето научи, че не е застрашено от непознати, деца, котки и автомобили, то ще бъде много по-спокойно в ежедневието. Ако обаче семейството е решило да се грижи за възрастно куче, е важно да го прави и на тази възраст.

Хапване на човешка храна

Всеки стопанин на куче се е поддавал на молещия се поглед на кучето си, докато яде обяд, вечеря или закуска. Колкото и да е трудно да устоиш на тези прекрасни кучешки очи, кучето не трябва да се храни с човешка храна. На първо място, подобни действия на собственика учат кучето, че може да получи всичко, което иска, което в бъдеще може да създаде проблеми и за двете страни. Второ, има храни, които не трябва да се дават на кучета. Могат ли дори малки парченца храна от масата да навредят на кучето? Разбира се, макар и не всички. Например чипсът с пюре от гуакамоле или авокадо може да причини сериозни здравословни проблеми на кучето. Всъщност има много „човешки храни“, които кучето не трябва да яде. И това не е само защото едно животно може да получи наднормено тегло. Някои храни, които хапваме ежедневно, могат да бъдат изключително опасни за кучетата. Сред тях са шоколад, грозде, чесън, лук и разбира се алкохол.

Липса на дисциплина и граници

Обучението на куче може да бъде изморително и да отнеме много време, особено ако става дума за бебе куче. Въпреки това, това е едно от нещата, които ще улеснят ежедневието с четириногите ни приятели. Възпитанието не само гарантира, че животното се вслушва в инструкциите на собственика, но също така помага да се развият умствените му способности. Има породи кучета, които са наистина умни, като например коли. Научно е доказано, че умствените способности на тази порода са подобни на способностите на двегодишно дете. Ако на куче от тази порода не се даде възможност да разгърне пълния си потенциал, то може да изпита признаци на депресия и това да навреди на цялостното му здраве. Обучението на кучето също така ще го предпази от потенциални опасности. Например, ако сте научили вашия домашен любимец да спира или да идва при вас, когато му дадете команда, можете да го предпазите от автомобили или агресивни кучета.

Неудобен нашийник

Подходящият нашийник или нагръдник ще го предпази от ненужни наранявания и ще улесни живота на собственика. Ако яката е доста разхлабена, тогава има голяма вероятност кучето да се изплъзне от нея. Правилният размер може да се измери по прост начин. Уверете се, че двата ви пръста пасват в процепа между нашийника и кожата на кучето. По този начин каишката ще остави малко свободно място около врата, но не твърде много, че нашийникът да може да се изплъзне над главата му. Ако имате кученце вкъщи, проверявайте нашийника всяка седмица, защото в тази възраст растат много бързо. Ще е необходимо да намерите следващия правилен размер.

Лоша дентална хигиена

Грижата за хигиената на устната кухина и зъбите е важна не само за хората, но и за кучетата. По някаква причина мнозина смятат, че неприятната миризма от устата на кучето е нормално нещо, но най-често това е признак на проблеми със здравето на зъбите и има голяма вероятност кучето да има зъбен камък в устата си. Въпреки това, ако този проблем не се лекува, с течение на времето той може да ескалира, причинявайки пародонтит или възпаление на корените на зъбите и околните тъкани, което може да доведе до загуба на зъби или дори докато инфекцията се разпространява по-нататък през кръвния поток, бъбречна недостатъчност или сърдечни проблеми.

Нередовни посещения при ветеринар

Ако от хората, които отиват на ветеринар само когато кучето ви се разболее, не сте единственият. Много собственици на кучета отлагат посещенията при ветеринаря, докато най-накрая има наистина съществена причина да отидат. Може би си мислите: „Кучето ми е здраво и се чувства страхотно. Защо да си правя труда с прегледи?“. Това не е най-добрият начин да се грижите за вашето куче. Редовните посещения при ветеринарен лекар (поне веднъж годишно) са ключът към успеха, ако искате да запазите кучето си здраво и да избегнете да му навредите, без да го осъзнавате. Повечето кучета не показват, че са болни, дори го крият, докато болестта не стане непоносима.

Редовните прегледи позволяват на ветеринарния лекар да открие леки здравословни проблеми, преди те да се превърнат в големи и съществени. Те също така спомагат за установяване на добри отношения с лекаря, така че когато възникне нужда, да не е трудно да се извършват различни прегледи и лечения. Ако има подозрение, че нещо не е наред с кучето, не чакайте, докато явно се влоши. Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар за съвет какво да правите. Ако сте чели до края, това само означава, че наистина обичате кучето си и то е толкова щастливо, че ви има. Пазете се и гушкайте малкото си вярно приятелче.

*По Preciousdoggo.com.

Вижте още: 

Държите се с кучето като с дете? Оказва се, че има защо