С деца на… ваканция през майските почивни

| от Кристина К. |


Май е месецът, когато пролетта е на пълни обороти и всичко цъфти в розово, но вече започва да се чувства и мирисът на лятото. Предстоят и много почивни дни, които могат да бъдат съчетани с отпуски за една кратка предлятна ваканция. Това е идеалното време за почивка с децата в България, където има много възможности за забавление и отдих. Не че не може да се насочим и към близката Гърция, ноооо, както каза моя приятелка на шега тези дни – „Аз съм си варненски националист, какво ще им ходя там на гърците, с чистото море, девствените плажове и добре развитите анархистки практики“.

У нас има множество места, където може да се почива с децата, но не всички от тях са свръх популярни и много посещавани, като обичайните Слънчев бряг и Банско. Ето няколко по-спокойни места, които обаче са изключително привлекателни за почивка с деца.

Царево

Красивият град на Черноморието не е толкова популярен като съседните Созопол и Несебър. В Царево има много добри хотели с басейни и удобства за деца, като детски клубове и детски площадки. В града има и красив плаж, където децата могат да се забавляват в пясъка и във водата, ако времето през месец май го позволява.

Банкя

В курортното градче едва на 20 км от столицата има много хубави хотели и къщи за гости, където може да се настаните с децата. В района има много паркове и зелени площи, където децата могат да се забавляват на открито. Освен това, Банкя е известен със своите минерални извори, които могат да се ползват за лечение на различни заболявания. А от опит мога да потвърдя, че там, в близост до най-популярния в населеното място басейн, се продава и вкусен сладолед „като от едно време“, едва за 40 стотинки.

Горна Оряховица

Малкият град в Северна България, на чиято гара пътниците с влак по трасето Варна – София – Варна – обикновено слизат за по цигара, има много забележителности и красива природа. В Горна Оряховица има много места за разходки на открито, като паркове и гори. Освен това, градът е познат с Двореца на Константин Величков, който е отлично място за посещение с деца.

Рибарица

Това е красиво място в Северна България, където има много възможности за активен отдих на открито. В Рибарица има много маркирани маршрути за туризъм.

Габрово

Средна гора рядко е първият избор на планинарите, но градът с история в сърцето ѝ предлага много забавления за деца. В града има Музей на хумора и сатирата, където може да се видят интересни изложби и да се поиграе на всякакви забавни игри. Освен това, в Габрово има и приключенски парк, където децата могат да се катерят на високи конструкции и да преминават през различни препятствия.

Пещера 

Името ѝ идва не от пещера, а от пещ, затова и ударението пада на първото „е“. Пещера е известна с красивата си природа и богатото културно наследство. В града има музей на пещерите, където децата могат да научат повече за различните пещери в България и за това, какво може да се намери в тях. Освен това, в Пещера има и приключенски парк, където децата могат да се забавляват на високи конструкции и да се преминават през различни препятствия.

Белоградчик

Mалък град в Северозападна България, който е известен с красивите си каньони и скали. В града има крепост, която децата могат да посетят и да научат повече за историята на България. Освен това, в Белоградчик има и приключенски парк, където децата могат да се катерят на високи конструкции и да преминават през различни препятствия.

И все пак, винаги, когато пътувате през май, наред с доброто си настроение, не забравяйте да сте подготвени с дрехи, подходящи за всички сезони, защото не са изключени климатични изненади. И може би с нещо против температура. За да можете в другия джоб да си носите само спокойствие и добро настроение.

Вижте още: 

Защо мразя почивните дни?


Повече информация Виж всички