Забременяване по време на пандемия? По-добре изчакайте

| от Mamamia |


Всички вече сме чували теорията, че ще има бум от зачевания по време на пандемията, като сред основните причини се посочва фактът, че двойките имат много повече време, което да прекарват заедно у дома.

Въпреки привлекателността на идеята да се оставиш на момента и да забременееш, все повече специалисти съветват двойките, които искат деца, все пак да изчакат да мине пандемията. Точно сега не е най-добрият момент за забременяване по няколко причини:

1. Социалната, финансова и икономическа несигурност

Много хора могат да загубят работата си в следващите седмици, пазарите изживяват постоянни колебания и инвестициите са под въпрос, цели сфери на икономиката буквално претърпяват колосални загуби. В личен план това може да се отрази на двойката така, че да изкарат следващите 9 месеца под твърде голямо напрежение, под заплахата за потенциална липса на доходи и в неминуеми семейни сътресения.

2. Времето, прекарано в карантина, носи повече негативи за много двойки

Когато мъж и жена прекарват прекалено много време заедно под общ покрив, в повечето случаи това води до по-голяма вероятност от раздяла. Според официалния регистър в Китай, в следствие на карантината е отбелязан скок в молбите за развод, което показва, че прекалената близост у дома за някой двойки носи по-скоро негативни, отколкото позитивни последици. Но за двойките, които устоят на бурята, това е шанс да излязат по-задружни отпреди.

3. По-скоро не се очаква „бейби бум“

„Не предвиждам бейби-бум след 9 месеца“, казва д-р Рене Уеленщайн, медицински специалист от Ню Йорк пред CNN. Тя обяснява, че мини бейби-бум може да се наблюдава при по-малки проблеми – например продължителна снежна буря, когато двойките знаят, че няма да последват по-значителни промени в бита им. Изследване от 2007-а на Тексаския университет и Университет „Джон Хопкинс“, цитирано от CNN, също потвърждава, че локални краткотрайни катастрофични събития, например спиране на електричеството или природни явления като бури, действат като катализатор за бъдещ „бейби бум“, но при по-сериозни бури, които причиняват смърт и разрушения, се забелязва по-скоро обратното – негативно влияние върху двойките, което се свързва с по-ниска раждаемост.

„Болестите, карантината и смъртта могат да имат голямо влияние върху възможностите за зачеване, бремеността и ражданията“, казва и учения Лаймън Стоун в статия, публикувана през март от американския Институт за семейни изследвания.

„Предходната академична литература ни показва, че събитията с висока смъртност, например глад, земетресения, епидемии и пандемии имат предвидим ефект върху намаляването на раждаемостта девет месеца по-късно“, казва той.

Стоун е проследил нивото на раждаемостта при предишни катастрофи, например ураганите Мария и Катрина в САЩ, както и пандемията от ебола в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея през 2015-а. Тези събития са довели до намаляване на раждаемостта, а не до повишаването й. За разлика от тях, събития като например Карибската криза от 1962-а илиАтентатът в Оклахома Сити през 1995, са довели до по-висока раждаемост впоследствие. Той коментира, че това е вероятно ефект на американската психика, която прави двойките по-задружни при опасности.

4. Забременяването сега може и да се окаже трудно

Пандемичната обстановка е стресираща. Либидото може да падне, менструалният цикъл да се наруши и да се окаже трудно зачеването, поне според д-р Рене Уеленщайн. Тя не би посъветвала и двойките, които нямат подобни проблеми, да зачеват точно сега, заради друга, много по-основна причина: здравето.

5. Не е здравословно

В момента съществуватпрекалено много рискови фактори в болниците – като се започне от липсата на внимание и достатъчно грижи и се премине през блокирането на медицинските заведения заради COVID-19. Това означава, че бременните ще получават по-лошо отношене в по-опасна обстановка. Всяко ходене до болницата сега води до риск от заразяване, което никак е добре, защото все още е твърде неясно как вирусът може да повлияе на бременността и износването.

Независимо че засега се смята, че коронавирусът не е фатален за бременните жени и не може да се предаде на плода, все пак излишните разходки до болницата са риск, който не си струва в момента. Така или иначе щом бебето се роди, то ще бъде в още по-голям риск от заразяване.

Вижте още:

Коронавирус и бременност? Ето какво трябва да знаем

6. Има прекалено много неизвестни за това какво причинява коронавирусът нановородените

Макар че не знаем все още със сигурност, предварителните проучвания показват, че коронавирусът не се предава от майката на плода по време на бременност. Изследване, публикувано в американското издание JAMA Pediatrics, показва, че при 33 бременни жени, които са били заразени с коронавирус, само три от бебетата са дали позитивен тест на вируса през първите седмици след раждане. Но според експертите бебетата са се заразили с вируса по-скоро след раждане, отколкото в корема на майката.

Много жени, на които им предстои раждане през този или през следващия месец, са силно притеснени дали не са носители на вируса и дали няма да заразят бебето си в първите минути след раждането. Не е приятен и фактът, че много майки ще влизат за раждане в операционната, носейки маски. Майките се притесняват, и че ако детенцето се разболее в първите дни от живота си от вируса, това може да приключи много зле, тъй като то все още няма имунитет. Именно затова в много болници вече се прилага бързо отделяне на новороденото след раждане. А това само по себе си също е доста тревожно изживяване за всяка родилка.

6. След като премине пандемията всичко ще бъде много по-лесно

Все още е много рано да се правят предвиждания за това какво ще се случи след края на пандемията, защото нито се знае колко продължителна ще е тя, нито дали ще доведе до рецесия.

Според историците, след големи световни трагедии обикновено действително следва бейби-бум, но той се случва, когато всичко утихне. Ярък пример за това в бейби-бума след Втората световна война между 1946 и 1964 година. Същото се е наблюдавало и след Голямата депресия в САЩ – двойките са намерили за по-разумно да родят дете, когато нещата се успокоят икономически и социално.

Затова и прогнозите на учени като Стоун са, че въпреки краткотрайното намаляване на зачеванията по време на коронавируса, нивата на раждаемост ще се възстановят след това, като е възможно дори и да скочат сериозно през следващите една до пет години. Най-вероятно увеличението в броя на забременяванията ще започне няколко месеца след като ситуацията се успокои.

***

Ако имате въпроси относнобременността и здравето на детето по време на коронавирус,можете да ги зададете на акушер-гинекологад-р Сергей Славови вирусолога проф.д-р Радка Аргировадо 12 април като ги напишете в рубриката„Задай въпрос“на сайта на събитието „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистите ще отговарят на живо на вашите въпроси на 13 април, от 13:30 часа в лайф стрийм, който ще се излъчи наФейсбук-страницата на „Форум бременност и детско здраве”, насайта на събитието, както и на здравния порталPuls.bg.


Повече информация Виж всички