Коронавирус и бременност? Ето какво трябва да знаем

| от MamaMia |


Ужас! Коронавирус. Само това оставаше за горките бременни! Не стигат постоянните тревоги за това как ще протече раждането, вълненията около мръсния въздух, напомнянето, че скоро ще трябва сериозна инвестиция в памперси, все по-трудното придвижване и ужаса от разбитите тротоари и липсата на места за разхождане – и ето, ново 20 за бъдещите майки!

Поредният ужас пристига с официалното наименование COVID-19. Заразените по света наближават 100 000 души и паниката е повсеместна.

Добрата новина обаче е, че повече от половината от развилите симптоми вече са оздравели, и макар смъртността да е около 3,4% (много повече от жертвите на сезонния грип, които са под 1%), то COVID-19 се разпространява по-неефикасно от грипа и не се пренася от хора, които не са болни.

И все пак, придружен от особено активна медийна истерия, коронавирусът вече предизвика сериозна паника, нанесе удар върху фондовите борси, предизвика намаление на полетите, донесе загуби на самолетните компании, отложи редица панаири, чествания и изложения по света. Истерията се оказа сериозна, въпреки убедителните аргументи на докторите и здравните специалисти, че повечето хора, които са в контакт със заразен, развиват доста умерени или никакви симптоми.

Разбира се, някои хора са много по-уязвими от други. Според Световната здравна организация (СЗО) възрастните и онези, които по принцип са с влошено здравословно състояние, са в най-голям риск от фатално развитие на болестта.

Но що се отнася до бременните жени, официалната позиция на оргазнизации като УНИЦЕФе, че „на този етап няма достатъчно данни, за да се определи дали вирусът се предава от майката на бебето по време на бременността, както и потенциалното влияние, което това може да окаже на бебето“. Всичко, свързано с бременността и коронавирусът, се проучва в момента. Но специалистите съветват бременните жени да продължат да вземат подходящите превантивни мерки, за да се предпазят от вируса, както и да потърсят рано медицинска помощ, ако имат симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане).

Някои здравни институции, като например Центърa за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) в САЩ все пак предупреждават, че е възможно бъдещите майки да са по-уязвими на вирусни дихателни инфекции, включително COVID-19, защото техните тела преминават през имунологични и психологически промени.

УНИЦЕФ разпространява и информация относно наскоро родилите майки, като например дали е безопасно майката да кърми, ако е заразена с коронавируса. Позицията на организацията е, че „като се вземат предвид ползите от кърменето и незначителната роля на кърмата при предаването на други респираторни вируси,майката може да продължи да кърми, докато следва всички необходими предпазни мерки. За майките със симптоми, които се чувстват достатъчно добре, за да кърмят, това включва носене на маска в близост до детето (включително и по време на хранене), миене на ръцете преди и след контакт с детето и почистване/дезинфекция на замърсени повърхности. Това трябва да се прави и при всички случаи, когато някой с потвърдено или подозирано наличие на COVID-19 взаимодейства с други хора, включително деца.

От УНИЦЕФсъветват ако майката е твърде болна, да изцеди кърма и да я дава на детето от чиста чаша и/или лъжица, като това се прави, следвайки съответните предпазни мерки.

Всъщност все още няма никаква научна информация, нито научни доклади относно по-голямата уязвимост на бременните и родилките към коронавируса. Това е така, просто защото няма достатъчно данни за бременни жени, заразени от вируса.

По думите на експерта по инфекциозни болести Амeш Адалджа от университета Джон Хопкинс“ в интервю, дадено за американското издание Health, е много важно възможно най-бързо да се разбере какво се случва с инфекцията при бременните жени. Той призовава и бременните да бъдат задължително включени в тестовете на бъдещите ваксини.

Той обяснява, че бременността намалява респираторния резерв, което означава, че дихателните инфекции могат да протекат по-тежко при жените, които носят дете. Според него такъв е случаят с инфлуенцата (испанския грип).

Но най-големият страх за много бременни е дали тяхното неродено дете е в риск. Ако жената е носител на вируса, може ли той да се предаде на плода?

Според д-р Адалджа засега няма никакви данни, че това се случва. Което не значи, че не може да се случи, но е по-вероятно бебето да хване вируса след раждането от близък контакт с човек, който е носител.

Засега няма одобрена ваксина срещу коронавируса. Ваксините вече са разработени и към момента се тестват на животни, но в най-добрия случай ще се премине към опити с ваксиниране на хора чак следващата година. Така че медицинските съвети са да се вземат всички превантивни мерки, така че да се спре разпространението на вируса.

Дотогава съветите към предпазване на бременните жени са същите, които и към всеки друг.

Най-важното, което могат да направят очакващите дете, е да се предпазят от вируса като избягват контакт с хора, които имат симптоми на грип или на респираторна инфекция.

Ако не се чувствате добре, стойте си вкъщи. А ако респираторните симптоми се развият допълнително (запушен или течащ нос, кихане, кашляне, хрема) – посетете личния лекар.

През този линк можете да следите разпространението на COVID-19 в реално време.