Трудностите, за които младите майки мълчат

| от Стела Христова |


Ако помолите група жени да опишат какво е да станеш майка за пръв път, вероятно мнозинството от тях ще ви кажат колко прекрасно е било да видят бебето си или че, да, били са изтощени, но „не е било толкова лошо“. Познай какво? Всички те лъжат. Или по-скоро спестяват част от истината.

Това не означава, че някое от тези твърдения е невярно, просто зад тях остава много неизказано. Десетилетия наред жените са били принуждавани да премълчават предизвикателните аспекти на майчинството, карайки много от нас да се чувстват изолирани и сами. За да променим тази реалност, първо трябва да я осъзнаем. Премълчаването на нашите автентични преживявания не помага на никого. Това прави пътуването на майчинството много по-трудно – и по-самотно – отколкото би могло да бъде.

Майчинството е по-трудно, отколкото си мислите, във всяко отношение. И по-хубаво, отколкото можете да си представите – но това не е единствената страна на историята, а обикновено само нея получаваме. Познаването на истината и за двете страни ще ви помогне да издържите трудните части и да се насладите по-добре на добрите. Има дълъг списък от неща, за които ми се иска да знаех повече, преди да стана майка, неща, които биха направили пътуването ми по-лесно. Не мога да върна времето назад, но мога да помогна на майките, които идват след мен, като говоря открито и честно за всички аспекти. Добрите, лошите и нелицеприятните.

Не само бебето ви ще носи пелени.

Телата ни направиха някои невероятни неща през около 40-те седмици от бременността и промените няма да се заличат за една нощ. Ще се наложи да носите макси превръзки и мрежести бабешки гащи. Всичко това ви е необходимо заради следродилното кървене и отделянето на лохии. Няма да е леко зацапване, понякога ще изглежда като сцена от местопрестъпление.

Известно време след раждането все още ще изглеждате бременна.

Не мога да ви кажа точно как ще изглеждате след раждането, но знам, че няма да е това, което си представяте. Някои жени ще изглеждат така, както преди да забременеят, поради своята генетика. Други, като мен, ще продължат да изглеждат бременни дълго след раждането. Въпреки че бях подготвена за това, не осъзнавах колко дълго ще продължи. Всички следродилни тела изглеждат точно по свой начин и няма норма, когато става въпрос за това каква да е визията на една млада майка.

Вижте още: Какво е диастаза?

Възможно е да не усетите близост с бебето си веднага. 

Да, някои хора наистина изпитват дълбока любов и връзка с бебетата си, почти сякаш гледат детето си и небето се разделя, докато пее хор от ангели. Всъщност за повечто от нас не е така. В действителност мозъкът ни е настроен първо да почувства задължението да се грижи и защитава бебето и така идва привързаността към него. Свързването отнема време, но малко хора искат да го признаят. Майките всъщност се притесняват, че нещо не е наред, когато в действителност преживяванията им са съвсем нормални. Ще се случи, но е естествено това да отнеме седмици и дори месеци.

Ще се наложи активно да полагате грижи за психичното си здраве.

В допълнение към грижите за малко и безпомощно новородено бебе, вие ще трябва да обърнете голямо внимание и на това как се чувствате психически и емоционално. Една от осем жени е засегната от следродилна депресия, но това включва само жените, които действително са диагностицирани – смята се, че 60% от засегнатите никога не получават клинична диагноза. Ако не се лекува, следродилната депресия може да доведе до самонараняване или смърт чрез самоубийство в някои случаи. Обърнете внимание как се чувствате и ако усещате, че нещо не е наред, потърсете професионална помощ. Повярвайте ми, това не е лигавщина, не е егоизъм и не ви прави лоши майки, въпреки угризенията, които може би изпитвате заради начина, по който се чувствате, докато ви се случва „най-хубавото в живота“. Дори напротив, търсенето на подкрепа ще ви помогне да сте адекватен, хармоничен, здрав и щастлив родител, от какъвто детето ви се нуждае.

Кърменето не е въпрос на живот и смърт.

Кърменето е прекрасно. То не само осигурява най-добрия източник на храна за повечето бебета, но също така е чудесен начин майката и детето да се сближат. И докато кърменето ни се представя като златен стандарт за хранене на бебета, ние също трябва да вземем предвид как то се отразява на майката. Няма нищо срамно в комбинираното хранене (отчасти кърма, отчасти адаптирано мляко) или да спрете напълно, ако не работи за вас. Пак повтарям – бебето ви заслужава щастлива майка и понякога е възможно за вас самата това да означава да не кърмите.

Връзката ви ще пострада.

Без значение колко луди един по друг сте вие ​​и вашият партньор в момента, всичко това ще се промени, когато бебе се присъедини към семейството. Когато комбинирате новородено (което не може да ви каже точно защо е ревало до пръсване през последните два часа) с променливите хормони на майката и лишаването и на двама ви от сън, нищо добро не може да се случи. В продължение на около тридесет години изследователите са изучавали как появата на деца влияе върху брака или изобщо двойката и резултатите са убедителни – връзката неминуемо страда. Това не означава, че трябва просто да седнем и да приемем това безропотно; напрежението може да бъде намалено чрез комуникация и „срещи“ – дори ако срещата означава вечеря заедно в 23:00 часа, след като вашето бебе най-накрая е заспило. Въпросът е да продължите да прекарвате време заедно и да останете свързани, а не кога или къде се случва.

Вижте още: 

Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни


Повече информация Виж всички