Така нареченият „майчин мозък“ бил чист сексизъм?

| от Стела Христова |


Лесно забравяне, затруднена концентрация, загуба на интерес към любими теми и занимания… От „добре, де, къде ги оставих тия ключове“ до „уау, колко точно не ми се чете!“… Това познато когнитивно прекъсване по време на бременността и/или след раждането е по-известно като „майчин мозък“. Обикновено това се казва с лека насмешка и снизхождение, дори и от майките към самите себе си.

Майчин мозък е термин за състояние, което засяга бременни и родилки. Въпреки че има безброй пъти, когато помня да съм обвинявала разпиляния си „майчин мозък“ за това, че докато преследвам по-малкото си дете по площадката, всъщност изобщо не мога да чуя какво ми говори по-голямото, се оказва, че може и да съм била твърде строга със себе си.

Нова статия, публикувана в списанието JAMA Neurology, изказва предположението, че неразривното свързване на майчинството с влошаване на когнитивните способности може да е несправедливо и погрешно.

Според авторите на новата статия д-р Клеър Маккормак, д-р Бриджит Л. Калахан и д-р Джоди Л. Павлуски, не се наблюдава съществена разлика между когнитивните способности на жени с и жени без деца.

Това не означава, че тези симптоми на „мозъчна мъгла“ не са преобладаващи по време на бременност и майчинство.

Проучванията показват, че до 80% от бременните жени съобщават, че изпитват загуба на паметта и симптоми на замъгляване и разфокусиране под някаква форма.

И така, ако 8 от 10 майки признават, че понякога се чувстват малко разсеяни, защо изследването не подкрепя това?

Изследователите твърдят, че „майчиният мозък“ може изобщо да не е реално нещо и обществото просто съди майките твърде строго.

Забравянето да подпишете бележника на голямото дете или обуването на децата ви с два различни чорапа лесно може да се случи и на бащи, баби или дядовци, но тогава няма да се етикетира като „майчин мозък“. А всъщност идва просто от това, че човешката памет и мисловните ни процеси са несъвършени.

Изследователите също така предположиха, че жените, които се тестват по време на повечето проучвания, може би не са тествани върху правилните теми, за да разберат наистина как работи мозъкът на майката.

Когато майките участват в проучвания, които по-точно имитират реалността на новите им обстоятелства (многозадачност, поддържане на дома с малко сън и т.н.), те всъщност се представят по-добре от жените без деца.

Тестването на майки за родителски задачи всъщност показва положителен тласък в ученето и подобряване на дългосрочната памет като цяло, обясняват авторите.

Според проучване от 2022 г. мозъкът на жените се трансформира по време на бременността, включително чрез промени в сивото вещество и областите, участващи в самовъзприятието.

Тези промени „могат да предоставят адаптивни предимства за гестационното и майчиното поведение на майката и установяването на нова връзка майка-дете“, твърдят изследователите от изследването от Медицинския център на Амстердамския университет.

И така, въз основа на това проучване, „майчиният мозък“ всъщност дава на жените някои супер сили, а не им отнема от способностите.

И накрая, изследователите открват, че когато жените се изследват в лаборатория и далеч от хаоса на домакинството с малко дете, спокойната среда може оказва благоприятно влияение на умовете им и се отразява в резултатите им.

Без едното дете да иска вредна закуска на всеки десет секунди, докато другото се къса от рев под звуците на детска песничка, а майката същевременно да се опитва да разбере коя домакинска задача да свърши първа, мисленето (уау!) става по-лесно и майките изпълняват задачите също толкова добре, колкото жените без деца.

Да, така е! Участието в научно изследване може потенциално да бъде желана почивка на мозъка за стресирана майка.

Вижте още: 

Повече емпатия, по-малко памет: какво да очакваме от мозъка си като майки